Research code: IR.GUMS.REC.1400.036.
Ethics code: IR.GUMS.REC.1400.036.
Clinical trials code: IR.GUMS.REC.1400.036.

XML English Abstract Print


دانشگاه گیلان ، zebardast@guilan.ac.ir
چکیده:   (350 مشاهده)

 زمینه و هدف: جهان بحرانی را در سلامت، با نام علمی کووید-19 تجربه کرده است. از آن­جایی که عوامل روان­شناختی در اتخاذ رفتار سالم و ناسالم به جهت ابتلا به این ویروس نقش دارند، این پژوهش با هدف مقایسه روان­شناختی دو گروه مبتلا و غیر مبتلا به کووید-19، مبتنی بر مدل باورسلامت و نظریه منبع کنترل سلامت انجام شده است.
روش­ کار:. طرح این پژوهش توصیفی، از نوع علّی-مقایسه ای ­است. جامعه آماری شامل افراد بالای 18 سال ساکن ایران در سال 1400 می­باشند. نمونه پژوهش شامل 262 نفر ( 115 نفر مبتلا و 147 نفر غیر مبتلا به کووید-19) به روش نمونه­گیری در دسترس و با جلب رضایت آگاهانه، از میان کاربران شبکه­های اجتماعی مجازی واتس­آپ، تلگرام و ایستاگرام انتخاب شدند. داده­های پژوهش با استفاده از پرسشنامه­ مدل باورسلامت در کووید-19 و پرسشنامه منبع­کنترل­سلامت فرم C والستون به صورت برخط جمع آوری شدند. برای تحلیل داده­ها از روش تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد.
یافته­ ها: نتایج نشان داد مدل باورسلامت و منبع کنترل سلامت در دو گروه مبتلا و غیر مبتلا به کووید-19 تفاوت معنادار دارند (05/0P<). همچنین از زیرمقیاس­های مدل باور­سلامت، در متغیرهای شدت بیماری، منافع ادراک شده و هزینه ادراک شده بین دو گروه، تفاوت معنادار وجود دارد (05/0P<).
نتیجه­ گیری: براساس نتایج پژوهش حاضر می­توان گفت با توجه به نقش آگاهی بخشی عوامل روانی موثر بر رفتار پیشگیرانه، ضروری است متخصصین بهداشت و سلامت در سطح پیشگیری اولیه و به منظور کنترل بیماری­های واگیر همانند کووید-19، برنامه­های آموزشی-روانی را جهت مداخله موثر بهداشتی- درمانی لحاظ کنند.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb