Research code: IR.IAU.ZAH.REC.1401.028
Ethics code: IR.IAU.ZAH.REC.1401.028
Clinical trials code: IR.IAU.ZAH.REC.1401.028
غلامی فاطمه، خزاعی فیض آباد عبدالرشید، شموسی نعمت اله، یوسفی فرحناز. تحلیل انتقادی گفتمان همهگیری جهانی بیماری کووید-19 : چگونگی بازنمایی مشارکین در رسانههای ایران. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (7) :1-9
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-7919-fa.html
استادیار زبانشناسی کاربردی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران ، arkhazaei@yahoo.com
چکیده: (370 مشاهده)
زمینه و هدف: کرونا شرایط ویژهای است که در آن تمامی طبقات و گروهها تهدید شده و فضای مملوّ از بیم را ترسیم میکند. هدف از انجام تحقیق حاضر تحلیل انتقادی گفتمان همهگیری جهانی بیماری کووید-19 در رسانههای ایران بود.
روش کار: برای انجام تحقیق کیفی حاضر که به روش تحلیل محتوا انجام شد، در بازه زمانی اسفند ۱۳۹۸ همزمان با شیوع همهگیری کرونا تا خیز سوم در بهمن ۱۳۹۹، اخبار و گزارشهای رسمی ستاد ملی کرونا مورد بررسی قرار گرفت. برای استخراج مفاهیم سه مرحله انجام شد. گام اول به روش تحلیل مفهومی براون و کلارک (2005) صورت گرفت که قائل به شش مرحله بوده و پژوهشگر در مرحلهی جمعآوری دادهها از منظر ایشان بهره جست. گام دوم شامل کُدگذاری باز بود که اولین مراحل کدگذاری و تشخیص کلمات مورد بررسی در پیکره و هم آیی واژگان با همدیگر را مورد بررسی قرار داده و هرکدام در کدهای جداگانه دستهبندی گردید. در گام سوم استفاده از ابزار تحلیل گفتمان انتقادی نظیر کلمات کلیدی بود که در نهایت از مجرای این مطالعه کیفی، مفاهیم همنشینی واژگانی به دست آمده را مورد مقایسه و بررسی و دستهبندی قرار داد تا میزان همسویی یا واگرایی آن ها مشخص شود.
یافتهها: نتایج نشان داد مقولههای کادر درمان، عامل بیماریزا، بیمار و چگونگی برخورد با بیماری از موارد کلیدی در تحلیل انتقادی گفتمان همهگیری کرونا میباشند.
نتیجه گیری: نتایج نشاندهنده تاثیر کرونا بر مقولههای مختلف زندگی میباشد، اما کادر درمان و بیمار مهمترین فاکتورها هستند که نیازمند توجه بیشتری میباشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی