Research code: این مقاله از رساله دکتری استخراج شده است
Ethics code: مقاله مستخرج از رساله دکتری بوده و نویسندگان متعهد می ش
Clinical trials code: این مقاله از رساله دکتری استخراج شده است
Ghanbari F, Naziri G, Omidvar B. The Effectiveness of Mentalization-Based Treatment on Empathy among children with Attention Deficit- Hyperactivity Disorder. RJMS 2022; 29 (4) :125-134
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-7436-fa.html
استادیار، گروه روانشناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران ، naziryy@yahoo.com
چکیده: (1787 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال کمتوجهی/ بیشفعالی (ADHD) یکی از اختلالات عصبی رشدی است که با اختلال قابلتوجهی در حوزههای رشدی، شناختی، هیجانی و تحصیلی همراه است. هدف از انجام تحقیق حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر ذهنیسازی بر همدلی کودکان مبتلا به اختلال کمتوجهی/ بیشفعالی بود.
روش کار: برای انجام تحقیق کاربردی و نیمه آزمایشی حاضر از بین کودکان مبتلا به اختلال کمتوجهی/ بیشفعالی (6 تا 12 سال) شهر شیراز به صورت هدفمند 30 پسر و 30 دختر به عنوان نمونه انتخاب شده و پس از انجام پیشآزمونها اعم از مصاحبه نیمهساختاریافته K-SADS-PL، تکمیل پرسشنامه همدلیبهر-تحلیلبهر (EQ-SQ) و فرم رضایت آگاهانه، به صورت تصادفی به 3 گروه درمان مبتنی بر ذهنیسازی، درمان دارویی با متیلفنیدیت، درمان ترکیبی تقسیم شدند. سپس آزمودنیهای هر گروه 36 جلسه مداخله مربوط به خود را دریافت کرده و پس از خاتمه درمان و مجددا سه ماه پس از درمان به منظور پیگیری پرسشنامهها تکمیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد درمان مبتنی بر ذهنیسازی بر همدلی کودکان مبتلا به ADHD اثربخشی معناداری (001/0>P، 31/13=F) داشت و درمان ترکیبی و MBT-C در مقایسه با دارو درمانی اثربخشی پایدارتری بر همدلی این کودکان داشت.
نتیجهگیری: نتایج تایید کننده تاثیر درمان مبتنی بر ذهنیسازی و درمان ترکیبی بر سطح همدلی کودکان مبتلا به ADHD میباشد. اما درمان ترکیبی با تمرکز بر تعامل دنیای درونی و بیرونی و تنظیم عواطف و روابط بینفردی میتواند مداخلهای اثربخشتری برای بهبود ظرفیت همدلی در کودکان مبتلا به ADHD باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی