Research code: مقاله مستخرج از رساله دكتري است
Ethics code: IR.SSRC.REC.1399.637
Clinical trials code: مقاله مستخرج از رساله دكتري است
جمالی فشی رسول، ارشدی سجاد، بنائی فر عبدالعلی، آذربایجانی محمدعلی. تأثیر 8 هفته تمرین هوازی فزاینده بر آدیپسین، FGF21 و ABCA1 در مردان چاق. مجله علوم پزشکی رازی. 1402; 30 (7) :1-9
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-7142-fa.html
استادیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، arshadi.sajad@yahoo.com
چکیده: (763 مشاهده)
زمینه و هدف: چاقی تقریباً بر تمام عملکردهای فیزیولوژیکی بدن تأثیر منفی میگذارد. هدف از انجام تحقیق حاضر تعیین تاثیر 8 هفته تمرین هوازی فزاینده بر آدیپسین، FGF21 و ABCA1 در مردان چاق بود.
روش کار: برای انجام تحقیق کاربردی و نیمه آزمایشی حاضر از بین مردان چاق دارای شاخص توده بدنی بالای 30 مراجعه کننده به خانه سلامت شهرستان ایلام در دامنه سنی 40-30 سال، 24 نفر به طور تصادفی انتخاب و به دو گروه تمرین هوازی فزاینده و کنترل تقسیم شدند. برنامه گروه تمرین هوازی 8 هفته که در هر هفته 3 جلسه انجام گردید. تمرین در هفته اول و دوم 30 دقیقه و با 60 درصد ضربان قلب بیشینه آغاز و هر دو هفته 5 دقیه به مدت و 5 درصد بر شدت تمرین هوازی افزوده شد تا در نهایت در دو هفته پایانی مدت به 45 دقیقه و شدت به 75 درصد ضربان قلب بیشینه رسید. همچنین نمونههای خونی پیش و پس از اتمام 8 هفته از ورید بازویی در شرایط ناشتایی 24 ساعت قبل از شروع پروتکل و 48 ساعت پس از اتمام پروتکل گرفته شد. نهایتاً از آمار توصیفی و آزمونهای شاپیرو ویلک و تحلیل کوواریانس تک متغیره (آنکووا) برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که تمرین هوازی فزاینده باعث افزایش معنیدار FGF21 و ABCA1 و کاهش معنیدار آدیپسین در مردان چاق شد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج استفاده از تمرینات هوازی فزاینده جهت تاثیر بر فاکتورهای موثر در چاقی و در نتیجه جلوگیری و درمان چاقی پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی ورزش