جلد 31، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 31 شماره 1 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 1
Ethics code: IR.IAU.ABHAR.REC.1402.004
Clinical trials code: 1


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Parav M, Pouya Manesh J, Bazazian S, Babakhani V. Comparison of the Effectiveness of Cognitive-Behavioral Stress Management and Mindfulness Stress Management on Premenstrual Syndrome in Girls. RJMS 2024; 31 (1) :1-13
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-6867-fa.html
پاراو مرضیه، پویا منش جعفر، بزازیان سعیده، باباخانی وحیده. مقایسه اثربخشی مدیریت استرس به روش شناختی- رفتاری و کنترل استرس به روش ذهن آگاهی بر نشانگان ملال پیش از قاعدگی دختران. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-13

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-6867-fa.html


استادیار، گروه روان‌شناسی، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ابهر، ایران ، Jaffar_pouyamanesh@yahoo.com
چکیده:   (728 مشاهده)
زمینه و هدف: نشانگان پیش از قاعدگی، مجموعه­ای از تغییرات رفتاری، خلقی و جسمانی است که پیش از دوره­ی قاعدگی یا در طول آن به صورت قابل پیش­بینی و پیوسته رخ می­دهد و به قدری شدید است که بعضی از جنبه­های زندگی زنان را تحت تاثیر قرار داده و می‌تواند منجر به کاهش عملکرد سالم، مشکلاتی در روابط بین فردی و اختلافات خانوادگی گردد، لذا هدف از انجام پژوهش حاضر  مقایسه اثربخشی مدیریت استرس به روش شناختی-رفتاری به روش ذهن آگاهی و کنترل استرس بر نشانگان ملال پیش از قاعدگی دختران دبیرستانی شهر اهواز بود. 
روش کار: جامعه آماری پژوهش نیمه آزمایشی حاضر شامل دختران دبیرستانی شهر اهواز بود که تعداد نمونه آماری برابر با 45 نفر دانش­آموز بوده که به روش نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند. آزمودنی ها با توجه به همتاسازی به سه گروه کنترل استرس به شیوه­ی شناختی رفتاری، آموزش ذهن­آگاهی و کنترل تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده­ها، پرسشنامه غربالگری نشانگان پیش از قاعدگی(PSST) 2003 بود. تجزیه و تحلیل اماری با استفاده از روش آماری انکووا و آزمون تعقیبی توکی انجام گردید.
یافته‌ها: یافته­ها نشان داد که هردو روش مدیریت استرس به روش شناختی-رفتاری و  ذهن آگاهی  به صورت جداگانه در کاهش نشانگان ملال پیش از قاعدگی تاثیر دارد (05/0P≤) اما بین دو روش مداخله تفاوت معنی داری به دست نیامد (05/0P≥).
نتیجه‌گیری: به طور کلی نتایج نشان داد که  مدیریت استرس به روش شناختی-رفتاری در کاهش نشانگان ملال پیش از قاعدکی دختران تاثیرگذار است.
متن کامل [PDF 1501 kb]   (287 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb