موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون، تهران، ایران ، mpourmokhtar@gmail.com
چکیده: (3052 مشاهده)
از آنجایی که زیبایی و سلامت پوست، ازجمله شاخصهای اصلی سلامت انسان بشمار میروند، راهکارهای مقابله با پیری پوست و روشهای جوانسازی پوست از اهمیت ویژهای برخوردارند. پیری پوست فرآیند بیولوژیکی پیچیده و اجتنابناپذیری است که درنتیجه عوامل مختلف داخلی و خارجی همچون عوامل فیزیولوژیکی، رفتاری، جغرافیایی، محیطی و شیوه زندگی اتفاق میافتد و با تظاهرات بالینی همچون تغییرات ساختاری و فیزیولوژیکی، تغییرات پیگمانتاسیون، کاهش الاستیسیته و افزایش چین و چروک در پوست همراه است. امروزه با توجه به رشد روند سالمندی در جهان، تقاضا برای فرآوردههای جوانسازی پوست با هدف محافظت از پوست در مقابل آسیبهای ناشی از عوامل زیانآور خارجی یا داخلی، تامین مواد مغذی موردنیاز پوست، فعال سازی فیبروبلاستها و حذف رادیکالهای آزاد افزایش چشمگیری یافته است.
پلاسمای غنی از پلاکت یا (PRP) Platelet Rich Plasma، یک فرآورده بیولوژیکی است که از خون کامل تازه بدست میآید و به عنوان حاملی برای آزادسازی فاکتورهای رشد و سیتوکین با توانایی افزایش تولید کلاژن و کنترل آسیب اکسیداتیو در نظر گرفته میشود. این امرسبب شده است که کاربرد موضعی یا تزریق مستقیم فرآوردههای PRP به داخل درم، بعنوان یکی از سادهترین مداخلات بیولوژیکی در حوزه طب ترمیمی و درمانهای زیبایی محسوب گردند. زیست سازگاری، فراهمی زیستی و اثربخشی بالینی بالا، عوارض جانبی کم، سهولت استفاده، غیرتهاجمی بودن و پذیرش و رضایت بالای مصرف کنندگان، برخی از مزایای درمانهای مبتنی بر فرآوردههای PRP میباشند. با این حال اختصاصی سازی فرمولاسیونهایPRP، برای دستیابی به کارآیی، ایمنی، تحمل پذیری و پایداری بهینه فرآوردهها در شرایط مختلف بالینی چالشی مهم میباشد.
این مقاله به طور خلاصه به مفاهیم سلامت و زیبایی پوست، پیری پوست و تظاهرات بالینی آن، طبقه بندی پیری پوست با توجه به عوامل ایجاد کننده آن، راهکارهای جوانسازی پوست، مکانیسم عمل فاکتورهای رشد و پلاسمای غنی از پلاکت در جوانسازی پوست ، فواید درمانهای مبتنی بر فرآوردههای PRP، روش تهیه و عوامل موثر بر کیفیت فرآوردههای PRP و چالشهای فرمولاسیون آنها میپردازد.
نوع مطالعه:
مروري |
موضوع مقاله:
پوست