جلد 26، شماره 8 - ( 8-1398 )                   جلد 26 شماره 8 صفحات 30-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


استاد، مرکز تحقیقات میکروبیولوژی مواد غذایی/ بخش میکروب‌شناسی غذایی، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، msoltandallal@gmail.com
چکیده:   (3160 مشاهده)
زمینه و هدف: ژن آنتروتوکسین (cpe) در کلستریدیوم پرفرنژنس عامل گاستروانتریت و مسمومیت‌های غذایی است. سبزیجات خشک محل مناسبی برای ماندگاری این باکتری به دلیل داشتن اسپور که به شرایط سخت محیطی مانند دما، کمبود آب و غیره مقاوم هستند، می‌باشند. هدف از این مطالعه جداسازی و شناسایی فنوتیپی و ژنوتیپی کلستریدیوم پرفرنژنس ژن cpa در سبزیجات خشک از نظر ژن آنتروتوکسین (cpe) می‌باشد.
روش کار: در یک مطالعه توصیفی طی شش ماه در سال 1395، تعداد 140 نمونه سبزی خشک شامل 70 نمونه باز و 70 نمونه بسته‌بندی از نواحی مختلف شهر تهران بررسی شدند. پس از مرحله غنی‌سازی سبزیجات در محیط تایو گلیکولات، کشت روی محیط اختصاصی SPS سولفیت پلی میکسین سولفادیازین انجام شد. پس از شناسایی کلنی‌ها و انجام آزمایش‌های بیوشیمیایی، وجود کلستریدیوم پرفرنژنس و ژن آنتروتوکسین به روش Duplex PCR با استفاده از پرایمر اختصاصی ژن cpa و cpe تعیین هویت شدند.
یافته‌ها: از میان 140 نمونه مورد بررسی، 13 جدایه (3/9%) از نظر فنوتیپی به عنوان کلستریدیوم پرفرنژنس شناسایی شد که تمام آن‌ها از لحاظ ژن cpa نیز مثبت بودند. هر 13 جدایه شناسایی شده از لحاظ ژن cpe منفی بود. میزان آلودگی سبزیجات بسته‌بندی شده (8/12%) بیش از سبزیجات باز بود (7/5%).
نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش نشان داد که آلودگی در سبزیجات خشک با کلستریدیوم پرفرنژنس به خصوص در نوع بسته‌بندی وجود دارد و این آلودگی ممکن است در طی پروسه خشک کردن و بسته‌بندی اتفاق بیافتد.
متن کامل [PDF 961 kb]   (5178 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی

فهرست منابع
1. 1) Brynestad S, Granum PE. Clostridium perfringens and foodborne infections. Int J Food Microbiol. 2002 Apr 5;74(3):195-202.
2. 2) Lindström M, Heikinheimo A, Lahti P, Korkeala H. Novel insights into the epidemiology of Clostridium perfringens type A food poisoning. Food Microbiol. 2011 Apr;28(2):192-8. doi: 10.1016/j.fm.2010.03.020.
3. 3) Miyamoto K, Li J, McClane BA. Enterotoxigenic Clostridium perfringens: detection and identification. Microbes Environ. 2012;27(4):343-9. Epub 2012 Apr 14.
4. 4) Lebrun M, Mainil JG, Linden A. Cattle enterotoxaemia and Clostridium perfringens: description, diagnosis and prophylaxis. Vet Rec. 2010 Jul 3;167(1):13-22. doi: 10.1136/vr.b4859.
5. 5) Juntermanns B, Radunz S, Heuer M, Vernadakis S, Reis H, Gallinat A et al. Fulminant septic shock due to Clostridium perfringens skin and soft tissue infection eight years after liver transplantation. Ann Transplant. 2011 Jul-Sep;16(3):143-6.
6. 6) Grass JE, Gould LH, Mahon BE.Epidemiology of foodborne disease outbreaks caused by Clostridium perfringens, United States, 1998–2010. Foodborne Pathog Dis. 2013 Feb;10(2):131-6. doi: 10.1089/fpd.2012.1316.
7. 7) Miyamoto K, Li J, McClane BA. Enterotoxigenic Clostridium perfringens: detection and identification. Microbes Environ. 2012;27(4):343-9. Epub 2012 Apr 14.
8. 8) Ghoneim NH, Hamza DA. Epidemiological studies on Clostridium perfringens food poisoning in retail foods. Rev Sci Tech. 2017 Dec;36(3):1025-1032. doi: 10.20506/rst.36.3.2734.
9. 9) Shrestha A, Uzal FA, McClane BA. Enterotoxic Clostridia: Clostridium perfringens Enteric Diseases. Microbiol Spectr. 2018 Sep;6(5). doi: 10.1128/microbiolspec
10. 10) Institute of Standards and industrial Research of Iran (ISIRI). 2006. Microbiology of food and animal feeding stuffs - Horizontal method for enumeration of Clostridium perfringens Colony-count technique. ISIRI No. 2197, 1st revision, Karaj: Institute of Standards and Industrial Research of Iran,18 P.
11. 11) Lahti P, Heikinheimo A, Johansson T, Korkeala H. Clostridium perfringens type A strains carrying a plasmid-borne enterotoxin gene (genotype IS1151-cpe orIS1470-like-cpe) as a common cause of food poisoning. J Clin Microbiol. 2008 Jan;46(1):371-3. doi: 10.1128/JCM.01650-07.
12. 12) Sagoo SK, Little CL, Greenwood M, Mithani V, Grant KA, McLauchlin J et al. Assessment of the microbiological safety of dried spices and herbs from production and retail premises in the United Kingdom. Food Microbiol. 2009 Feb;26(1):39-43. doi: 10.1016/j.fm.2008.07.005.
13. 13) Sospedra I, Soriano JM, Mañes J. Assessment of the microbiological safety of dried spices and herbs commercialized in Spain. Plant Foods Hum Nutr. 2010 Dec;65(4):364-8. doi: 10.1007/s11130-010-0186-0.
14. 14) Poursoltani M, Mohsenzadeh M, Razmyar J. Toxinotyping of Clostridium perfringens strains isolated from packed chicken portions. Iranian J Med Microb.2014 8(1), 9-17.
15. 15) Zandi E, Mohammadabadi M, Ezzatkhah M, Esmailizadeh A.Typing of Toxigenic Isolates of Clostridium perfringens by Multiplex PCR in Ostrich. Iranian J Appl Anim Sci.2014. 4(4), 795-801.
16. 16) Erol I, Goncuoglu M, Ayaz ND, Bilir Ormanci FS, Hildebrandt G.Molecular typing of Clostridium perfringens isolated from turkey meat by multiplex PCR. Lett Appl Microbiol. 2008 Jul;47(1):31-4. doi: 10.1111/j.1472-765X.2008.02379.x.

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.