Nademi M S, Bahrami B, Maarefvand M, Motamedi S V, Mardani M A, Biglarian A. Psychometric properties of attitude questionnaire to prayer: construction, development, validity and reliability. RJMS 2018; 25 (1) :1-10
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5054-fa.html
نادمی مهدیه السادات، بهمنی بهمن، معارف وند معصومه، معتمدی سید وحید، مردانی محمدعلی، بیگلریان اکبر. روانسنجی ابزار سنجش نگرش به نماز: طراحی و ساخت ابزار، بررسی روایی و پایایی. مجله علوم پزشکی رازی. 1397; 25 (1) :1-10
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5054-fa.html
دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران ، abiglarian@uswr.ac.ir
چکیده: (4579 مشاهده)
زمینه و هدف: روانسنجی و طراحی یک ابزار در حوزهی سلامت نیازمند یک روششناسی قوی و منسجم و مبتنی بر قواعد خاص است. یک تأمینکنندهی مهم سلامت روان، نماز است. این مطالعه با هدف ساخت ابزار سنجش نگرش به نماز انجام شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی در زمستان سال 95 در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی بر روی 500 دانشجو انجام پذیرفت. پرسشنامه اولیه بر اساس مطالعات پیشین شامل 68 پرسش تنظیم شد. برای اطمینان از روایی صوری و محتوایی، تیم پژوهشی پرسشنامه را بررسی و آن را به 33 پرسش کاهش داد. در ادامه، پرسشنامه توسط 9 دانشجو و همچنین 10 فرد خبره تکمیل و از نظر روایی صوری و محتوایی بررسی شد. سپس روایی سازه و پایایی پرسشنامه سنجش نگرش نماز با ضریب آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی درون-ردهای و تحلیل عاملی بررسی شد. در پایان، از تحلیل منحنی مشخصه عملکرد برای بررسی توانایی پیشبینی و نیز تعیین نقطه برش پرسشنامه استفاده شد. کلیهی عملیات در نرمافزار SPSS نسخه 21 انجام پذیرفت.
یافته ها: با محاسبهی نسبت روایی محتوا، تعداد 18 پرسش غیر ضروری تشخیص داده شده و حذف شدند (6/0 > CVR) و 11 پرسش توسط گروه خبرگان پیشنهاد و اضافه گردید. برای این پرسشنامه، متوسط ضریب روایی محتوی از نظر مربوط بودن 879/0، سادگی 976/0، واضح بودن 958/0 و میانگین کلی 937/0 و مقدار ضریب آلفای کرونباخ برابر 95/0 به دست آمد. تحلیل عاملی مبتنی بر 22 پرسش منجر به شناسایی چهار عامل گردید که در مجموع 68 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. نقطه برش نمرات پرسشنامه، با استفاده از تحلیل منحنی راک برابر 5/53 به دست آمد.
نتیجه گیری: یافتهها نشان داد که پرسش نامه سنجش نگرش دانشجویان به نماز با 22 پرسش، یک ابزار روا و پایا برای سنجش نگرش آنها است و میتواند در دانشگاههای مختلف ایران مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آمار زیستی