زمینه و هدف: مرور مطالعات انجام شده در زمینه نرخ باروری در ایران نشان میدهد که نگرش عمومی بر این است که کاهش باروری در سالهای اخیر ناشی از فشارهای اقتصادی بوده است. در این مطالعه سعی شده با استفاده از رویکرد پنل با انجام مطالعهای در طول زمان و با در نظر گرفتن دورههای مختلف در تغییرات جمعیتی، مهمترین عوامل اقتصادی مؤثر بر نرخ باروری در ایران مورد بررسی جامع قرار گیرد.
روش کار: این مطالعه توصیفی_تحلیلی گذشتهنگر است. دادههای مرکب از نوع مقطعی و سریزمانی در بازه زمانی 1392-1345 برای کل استانهای کشور از سالنامههای آماری مرکز آمار ایران استخراج شد. نرخ باروری به عنوان متغیر وابسته در مقابل شاخصهای اقتصادی نرخ بیکاری، نرخ اشتغال زنان، هزینههای کل سالانه خانوار و سرانه تولید ناخالص داخلی مورد بررسی قرار گرفت. تخمین نهایی با نرمافزارهای Eviews.7 و STATA.12 انجام شد.
یافته ها: تأثیر نرخ بیکاری، نرخ اشتغال زنان و هزینههای کل سالانه یک خانوار بر باروری منفی و تأثیر سرانه تولید ناخالص داخلی بر باروری مثبت بود. از بین متغیرها، هزینههای کل سالانه یک خانوار کمترین تأثیر و اشتغال زنان بیشترین تأثیر را داشت. معنیداری ضرایب در سطح اطمینان 95% بررسی شد.
نتیجه گیری: برخلاف تصور عموم، شاخص هزینههای کل سالانه یک خانوار تأثیر چشمگیری بر کاهش باروری نداشت حتی در نظر گرفتن سرانه تولید ناخالص داخلی به عنوان نمادی از وضعیت مالی خانوارهای یک استان هم نشان داد که تأثیر شاخصهای صرفآ اقتصادی در کنار سایر متغیرها، جدی و چشمگیر نیست و متغیرهای دیگری همچون اشتغال زنان یا بیکاری که به نوعی از متغیرهای اجتماعی و فرهنگی محسوب میشوند، در بررسی باروری از اهمیت بالاتری برخوردار هستند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |