جلد 24، شماره 154 - ( فروردین 1396 )                   جلد 24 شماره 154 صفحات 52-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadzadeh M, Davatgar Badie L, Ghari T. Evaluation of the effect of patient requests on antibiotics prescription by physicians in Tabriz in 1393. RJMS 2017; 24 (154) :44-52
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4388-fa.html
محمدزاده مهدی، دواتگر بدیع لادن، قاری طیبه. بررسی تاثیر درخواست بیماران بر تجویز آنتی بیوتیک ها توسط پزشکان در تبریز در سال 1393. مجله علوم پزشکی رازی. 1396; 24 (154) :44-52

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4388-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران ، tayebehghari@gmail.com
چکیده:   (4294 مشاهده)

زمینه و هدف: مقاومت دارویی به آنتی بیوتیک‌های رایج درمانی موضوعی است که از گذشته وجود دارد. در واقع پاتوژن‌های مقاوم باکتریایی موجب افزایش نگرانی راجع به نحوه‌ی نسخه نویسی پزشکان شده است. بیماران و خانواده‌ها از پزشکان توقع نسخه‌نویسی برخی از آنتی بیوتیک‌ها را دارند و این فشار ممکن است در الگوی نسخه‌نویسی پزشکان موثر باشد. در این مطالعه قصد داریم بدانیم خانواده‌ها چه تاثیری بر پزشکان جهت نسخه‌نویسی آنتی‌بیوتیک‌ها دارند و پزشکان نیز چه استراتژی را در مقابل آن‌ها به کار می‌بندند.

روش کار: برای این منظور، تعداد 200 نفر پزشک در تبریز در سال 1393 انتخاب شدند. روش نمونه‌گیری، روش غیر احتمالی و با مراجعه‌ی مستقیم به مطب‌ها، درمانگاه‌ها، بیمارستان‌ها، کنگره‌ها و همایش‌های باز آموزی برگزارشده در شهر تبریز و پر کردن فرم پرسشنامه توسط پزشک عمومی و متخصص بود.

یافته‌ها: نتایج مطالعه نشان داد که 65 درصد از پزشکان با بیش از 6 بار درخواست آنتی بیوتیک در ماه گذشته مواجه شدند در حالی که خود چنین تجویزی را لازم نمی‌دیدند، همچنین مشاهده شد که در صورت بد حال بودن بیمار، خانواده‌ها در 5/48 درصد موارد، اغلب به پزشکان برای تجویز آنتی بیوتیک فشار آورده‌اند و قریب به نیمی از پزشکان اظهار نموده‌اند که در چنین مواردی با در خواست آنتی بیوتیک از جانب والدین موافقت کرده‌اند.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، آموزش خانواده‌ها درباره اندیکاسیون‌های بجای مصرف آنتی بیوتیک باید قسمتی از یک برنامه جامع باشد تا کاهش مصرف بی‌رویه آنتی بیوتیک را داشته باشیم. اگر خانواده‌ها درباره‌ی مصرف آنتی بیوتیک‌های خوراکی به نحو صحیحی آموزش داده شوند، نه فقط فشار روی پزشکان در نسخه‌نویسی کاهش می‌یابد بلکه در رفتار پزشکان نیز جهت انتخاب آنتی بیوتیک مناسب موثر می‌باشد.

متن کامل [PDF 763 kb]   (1561 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: داروسازی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb