روشهای درمانی بسیاری جهت توانبخشی درد مفصل کشککی ـ رانی وجود دارد ولی یافتههای اندکی برای تعیین مؤثرترین این روشها در دسترس است. افزایش نسبت فعالیت دو عضله پهن داخلی به پهن خارجی میتواند در درمان بیماران مبتلا به درد زانو با اختلال در عملکرد حرکات طبیعی کشکک مفید باشد. هدف از این تحقیق بررسی فعالیت الکترومیوگرافی این دو عضله در 7 زاویه مختلف مفصل زانو در حین انجام انقباض ایزومتری در دو زنجیره حرکتی باز و بسته بود.
زانوی غالب 44 خانم سالم مورد بررسی قرار گرفت. الکترودهای سطحی دستگاه میوفیدبک، میزان فعالیت این دو عضله در زاویههای صفر تا 90 درجــه (بافواصل 15درجه) در هر دو زنجیــره حرکتی ثبت گردید. نتایج با استفاده از t-test و آنالیز واریانس یکطرفه بین متغیرها ( ANOVA )مورد قضاوت آماری قرار گرفتند.
آنالیز آماری نشان داد که تفاوت قابل ملاحظهای مابین ورزشها در سه زاویه صفر،15،30 درجه در دو زنجیره باز و بسته ،مابین تمامی زاویهها به استثنای صفر و 15،0 و 30،0 و 45،15 و 75،60،30 و 90 و 75 درجه در زنجیره حرکتـــی بستــه وبیــــــــن زاویههای15،60و30،60و45،60و60،90 در زنجیـــره حرکتـــــی بــــاز وجــود دارد( 001/0 < P ). در نتیجه : 1- زاویه 60 در زنجیره باز و ˚ 15 در زنجیره بستــه به عنوان مؤثرترین زاویهها (افزایش نسبت فعالیت عضله پهن داخلی به پهن خارجی) ، 2- زاویه ˚ 15 در زنجیره باز و ˚ 90 در زنجیره بسته به عنوان ناکارآترین وضعیت مفصل زانو، 3- قوس حرکتی صفر تا 45 درجه زنجیره حرکتی باز و صفر تا 30 درجه در زنجیره حرکتی بسته به عنوان مؤثرترین و کارآترین قوس حرکتی در نظر گرفته شد. از این رو ، بر اساس تحقیق حاضر و نکات بیومکانیک و نوروفیزیولوژیکال توصیه میشود که در فاز ابتدایی یا در جلسههای اولیه درمان، اختلالهای عملکرد در مفصل کشککی ـ رانی ورزشهای درمانی در زنجیره حرکتی بسته انجام گردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |