زمینه و هدف: ویتامین D نقش حیاتی در هموستاز کلسیم، فسفر و استخوانسازی دارد و کمبود آن سبب بروز ریکتس در کودکان و استئومالاسی در بالغین میگردد. ویتامین D دارای خواص تنظیمکنندگی سیستم ایمنی است. این ویتامین با اثر بر سیستم ایمنی، تولید سیتوکینهای التهابی را مهار و تولید پپتیدهای ضدمیکروبی را تحریک میکند. مطالعات اخیر نشان داده کودکانی که ریکتس دارند و حتی کسانی که کمبود تحت بالینی ویتامین D دارند بیشتر به پنومونی مبتلا میشوند. مطالعه اخیر جهت بررسی بیشتر برای تأیید این موضوع طراحی شده است.
روش کار: در این مطالعه توصیفی مقطعی،50 کودک 2 تا 59 ماهه مبتلا به پنومونی بستری در بیمارستان کودکان حضرت علیاصغر (ع) در طی 1391-1392 مورد مطالعه قرار گرفتند. مشخصات فردی و اطلاعاتی شامل سن، وزن، قد، وضعیت واکسیناسیون و تکامل کودک، تغذیه با شیر مادر و... برای 50 کودک مبتلا به پنومونی بین 2 تا 59 ماهه بستری در بیمارستان ثبت و سطح ویتامین D سرم آنها اندازهگیری شده است. موارد مبتلا به بیماریها یا شرایط مستعد کننده به پنومونی از مطالعه حذف شدند. دادهها با برنامه SPSS نسخه 18 مورد آنالیز قرار گرفت.
یافتهها: میزان متوسط ویتامین D سرم در این کودکان 75/1±78/31 میباشد. در این گروه 22 نفر (44%) سطح ویتامین D زیر 30 نانوگرم در میلیلیتر و 28 نفر (56%) سطح ویتامین D بیشتر مساوی 30 داشتند؛ بنابراین شیوع کمبود ویتامین D در این گروه 44% بود و از این تعداد 5 نفر (10%) سطح ویتامین D زیر 10 و بنابراین کمبود ویتامین د شدید داشتند.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان میدهد که سطح ویتامین D در بیماران پنومونی پایین میباشد و شیوع کمبود ویتامین D در کودکان مبتلا به پنومونی بالا است. عدم وجود گروه کنترل باعث محدودیت تفسیر نتایج میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |