جلد 15 - پاییز و زمستان                   جلد 15 - پاییز و زمستان صفحات 113-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sina F, Haghi Ashtiani B, Rohani M, Zamani B, Akbarian Nia S. Intensity of Vasomotor Reactivity (VMR) in Thrombosis of Cerebral Venous Sinus in Comparison with Normal Vasoreactivity Using Trans-Cranial Doppler. RJMS 2009; 15 :105-113
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-1068-fa.html
سینا فرزاد، حقی آشتیانی بهرام، روحانی محمد، زمانی بابک، اکبریان‌نیا سید محمدعلی. شدت وازوموتور راکتیویتی عروق مغزی در ترومبوز سینوس‌های وریدی مغزی ومقایسه آن با وازو راکتیویتی نرمال با استفاده از داپلر ترانس کرانیال. مجله علوم پزشکی رازی. 1387; 15 () :105-113

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-1068-fa.html


چکیده:   (13389 مشاهده)

   

     زمینه و هدف: ترومبوز سینوس‌های وریدی مغز یک بیماری مجزای عروق مغزی می‌باشد که اغلب بالغین جوان و بچه ها را درگیر می‌نماید. اختلال در پمپ‌های وابسته به انرژی غشاء سلولی به علت ادم سیتوتوکسیک، ایسکمی مغزی و بالا رفتن فشار داخل مغزی، می‌تواند زمینه ساز اختلال در فعالیت اتونومیک مغز باشد. اندازه‌گیری وازوموتور راکتیویتی مغز با ترانس کرانیال داپلر در این بیماران اطلاعات مفیدی در مورد همودینامیک عروق مغزی و میزان خسارت وارد شده به مغز داده و در تعیین پیش‌آگهی آن‌ها مفید می‌باشد. هدف از انجام این پژوهش، اندازه‌گیری وازوموتور راکتیویتی در بیماران با ترومبوز وریدهای مغزی و نرمال و مقایسه وازوموتور راکتیویتی در این دو گروه بود.

روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی است. در این مطالعه، وازوموتورراکتیویتی عروق مغزی 25 بیمار با ترومبوز سینوس‌های وریدی مغز و 25 نفر بعنوان گروه شاهد که همگی از نظر کلینیکی و مطالعه سونوگرافیک عروق مغز سالم بودند، اندازه‌گیری شد. بررسی (Cerebral Vasomotor Reactivity) VMR با استفاده از دی‌اکسید کربن (CO2) 5% انجام شد. CVR به صورت درصد تغییر سرعت (MCA) Middle Cerebral Artery به ازای هر میلی‌متر جیوه (mmHg) افزایش Co2 خون شریانی اندازه‌گیری شد. داده‌ها از طریق برنامه نرم‌افزاری (11 Version) SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و با روش Student t-test مورد بررسی آماری قرار گرفتند.

یافته‌ها: در این مطالعه دیده شد که میانگین VMR در بیماران ترومبوز سینوس‌های وریدی مغز (47/4) به طور معناداری کمتر از گروه شاهد (62/7) بود. Pulsatility Index (‌PI)‌ در گروه ترومبوتیک 12/0±‌77/0 و در گروه نرمال 11/0±55/0 و میانگین سرعت دیاستولیک (EDV) در گروه ترومبوتیک سانتی‌متر بر ثانیه (cm/s)23/12±4/56 و در گروه شاهد cm/s07/12 ±48/65 می‌باشد که اختلاف معنی‌دار آماری دارند (001/0P<).

نتیجه‌گیری: این یافته‌ها منطبق با انقباض عروق مغزی در ترومبوز سینوس‌های وریدی مغز می‌باشد که به تحریکی که در شرایط نرمال منجر به وازودیلاتاسیون عروقی می‌شود، پاسخ نمی‌دهد. لذا، اندازه‌گیری VMR در این بیماران می‌تواند در تشخیص زودرس اختلال فعالیت اتونوم مغز و عوارض بعدی آن کمک‌کننده باشد.

متن کامل [PDF 208 kb]   (5012 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مغز و اعصاب

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-SA 4.0| Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb