مقدمه: گلوکوم زاویه بسته اولیه یکی از علتهای شایع نابینایی در دنیا است و روشهای درمانی آن همراه با عوارض جانبی از جمله کاهش سلولهای قرنیه همراه است. هدف این مطالعه بررسی اثر یاگ لیزر ایریدوتومی محیطی بر روی تعداد و مورفولوژی سلولهای اندوتلیوم قرنیه در بیماران مشکوک به گلوکوم زاویه بسته اولیه میباشد.
روش کار: دراین مطالعه طولی، تمامی 34 بیمار که با تشخیص احتمالی مشکوک به گلوکوم زاویه بسته اولیه طی سال 92-1391 به درمانگاههای پوستچی و مطهری مراجعه کرده بودند، تحت یاگ لیزر ایریدوتومی محیطی قرارگرفتند. تعداد و مورفولوژی سلولهای قرنیه بیماران یک بار قبل از انجام لیزر و سپس 3 ماه، 6 ماه و 1 سال بعد از انجام لیزر ثبت شد. برای بررسی تعداد و مورفولوژی سلولهای اندوتلیوم قرنیه از مدلهای انتقال بیزی و اثرات تصادفی بیزی استفاده شد.
نتایج: در این مطالعه 2/88% (30 نفر) از افراد را زنان تشکیل دادند و میانگین (±انحراف معیار) سن آنها 903/7±41/53 سال بود. بر اساس نتایج مدلهای برازش یافته، هیچ یک از متغیرهای سن، جنسیت و زمان بر روی میانگین میزان هگزاگونالیتی سلولهای اندوتلیوم قرنیه بعد از تابش یاگ لیزر اثر آماری معناداری نداشته و تنها فاکتور سن بر تعداد سلولهای اندوتلیوم قرنیه اثر معناداری داشت.
بحث و نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که یاگ لیزر ایریدوتومی محیطی بر روی تعداد و مورفولوژی سلولهای قرنیه بیماران مشکوک به گلوکوم زاویه بسته اولیه اثر مخربی ندارد و میتواند به عنوان یک روش پیشگیری کننده با عوارض جانبی کمتر در این بیماران استفاده گردد.