Ethics code: IR.IAU.SARI.REC.1404.171
Nasiri Ghadi S, Khatirpasha K, Taghvaie M. The Impact of Transformational Leadership with a Psychological Approach on Classroom Management among University Professors in Mazandaran Province. RJMS 2024; 31 (1) :1-10
URL:
http://rjms.iums.ac.ir/article-1-9112-fa.html
نصیری قادی سارا، خطیرپاشا کیومرث، نقوایی مریم. تأثیر رهبری تحول آفرین با رویکرد روانشناختی بر مدیریت کلاس درس در اساتید دانشگاههای استان مازندران. مجله علوم پزشکی رازی. 1403; 31 (1) :1-10
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-9112-fa.html
استادیار گروه مدیریت آموزشی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران ، ki.khatirpasha@iau.ac.ir
چکیده: (54 مشاهده)
زمینه و هدف: رهبری تحولآفرین با رویکرد روانشناختی نقش مهمی در مدیریت اثربخش کلاس درس ایفا میکند و میتواند با ایجاد انگیزش، خودکارآمدی و تعهد در معلمان، محیط یادگیری پویا و سازندهای برای دانشآموزان فراهم سازد. از این رو، هدف کلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین با رویکرد روانشناختی بر مدیریت کلاس درس در اساتید دانشگاههای استان مازندران بود.
روش کار: این پژوهش از نظر هدف، بنیادی- کاربردی و از نظر نوع دادهها، ترکیبی (کیفی- کمی) از نوع اکتشافی بود که در بخش کیفی از روش گراند تئوری و در بخش کمی توصیفی- پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری آن را در بخش کیفی، متخصصان، خبرگان و اساتید دانشگاههای استان مازندران به تعداد 25 نفر و در بخش کمی، اعضای هیات علمی دانشگاههای استان مازندران به تعداد 1477 نفر تشکیل میدادند که در بخش کیفی از روش نمونهگیری غیرتصادفی از نوع هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع تعداد 12 نفر و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران تعداد 305 نفر با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای برحسب جنسیت به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمعآوری دادهها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختار و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته رهبری تحول آفرین با رویکرد روانشناختی با 73 سوال، پرسشنامه مدیریت کلاس درس کوشان (1393) با 25 سوال استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که؛ تاثیر رهبری تحول آفرین با رویکرد روانشناختی بر مدیریت کلاس درس و فرایند اشتراک دانش در اساتید دانشگاههای استان مازندران مثبت و معنادار میباشد و مدل ارائه شده دارای برازش مناسب میباشد.
نتیجهگیری: به طور کلی به نظر میرسد رهبری تحولآفرین با تمرکز بر بهبود انگیزش درونی، توسعه خودآگاهی، و ایجاد محیطی حمایتگر و مشوق، میتواند به بهبود کیفیت آموزش و ارتقای کارایی کلاسهای درس کمک کند. از جنبه مدیریت کلاس، رهبری تحولآفرین میتواند به اساتید کمک کند تا با استفاده از تکنیکهای روانشناختی مانند تقویت احساس مسئولیت و ارتقای اعتماد به نفس دانشجویان، فضایی منظم و مؤثر برای یادگیری ایجاد کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی