جلد 26، شماره 5 - ( 5-1398 )                   جلد 26 شماره 5 صفحات 130-114 | برگشت به فهرست نسخه ها

baaji K, Pezeshki Modares M, rajabi S. Overview on vascular tissue engineering: Progress and challenges. RJMS 2019; 26 (5) :114-130
بعاجی خدیجه، پزشکی مدرس محمد، رجبی سارا. مطالعه مروری در مهندسی بافت عروق: پیشرفت‌ها و چالش‌ها. مجله علوم پزشکی رازی. 1398; 26 (5) :114-130

مرکز تحقیقات علوم سلولی، گروه سلول‌های بنیادی و زیست شناسی تکوینی، تهران، ایران ، srajabi@royaninstitute.org
امروزه بیماری­های عروقی مانند بیماری تصلب شرایین یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان  محسوب شده و شیوع آن در جوامع سال خورده در حال افزایش است. روش‌های درمانی موجود برای ترمیم عملکرد قلبی عروقی شامل پیوند اعضا، جراحی‌های بازساختی، استفاده از دستگاه‌‌های مکانیکی یا مصنوعی و استفاده از محصولات متابولیکی است. اگر چه به طور معمول این روش‌ها استفاده می‌شوند، اما به دلیل محدودیت اهداکنندگان و عوارض ناشی از انتقال عفونت، پس زدن بافت توسط بدن بیمار  مشکلاتی را ایجاد می­کنند. در حال حاضر تحقیقات بسیاری در زمینه مهندسی بافت و پزشکی بازساختی به منظور توسعه رگ­های مصنوعی جدید در حال انجام است. به طور کلی می­توان از نظر منبع تهیه زیست مواد را به طبیعی و مصنوعی (زیست تخریب­پذیر و تخریب­ناپذیر) طیف گسترده‌­ای از خواص شیمیایی و مکانیکی را شامل می­ شوند، طبقه­بندی کرد. هدف اصلی مهندسی بافت طراحی مواد جایگزین با ویژگی‌‌های مناسب در شرایط برون‌­تن با استفاده از سلول‌های زنده به منظور بازگرداندن عملکرد فیزیولوژیک بافت بیمار است که مشابه با بافت طبیعی از دست رفته باشد. در واقع مهندسی بافت به عنوان یک رویکرد میان رشته‌ای، شامل ترکیب اصول روش­های مهندسی، زیست­شناسی سلولی و مولکولی و پزشکی کلینیکی می باشد. ساختارهای مهندسی بافت از سه جز مهم تشکیل شده است عبارتند از سلول­ها، مواد سازنده و فاکتورهای رشد. در این مقاله مروری به بررسی زیست مواد، روش­های ساخت داربست، سلول­ها و همچنین کاربردهای بالینی مهندسی بافت عروق پرداخته شده است.
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: مهندسی علوم

1. -