کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی، دبیر آموزش و پرورش ناحیه یک اراک، اراک، ایران. ، ShamsiJalali@gmail.com
چکیده: (114 مشاهده)
زمینه و هدف: ریتم شبانه روزی به عنوان یک عامل مهم در تغییر سطوح هورمونی در نظر گرفته شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر ریتم شبانه روزی بر غلظت لاکتات خون و کورتیزول بزاقی پس از یک جلسه فعالیت فزاینده واماندهساز در دختران
تمرین کرده بود.
روش کار: در این مطالعه نیمه تجربی
15 دختر تمرین کرده با میانگین وزنی 6/4±76/58 و شاخص توده بدن 6/2±3/23 به صورت در دسترس انتخاب شدند و در ساعت 7 صبح و 7 عصر در آزمایشگاه حاضر شدند.
نمونهی خون و بزاق افراد قبل و بلافاصله بعد از انجام یک جلسه آزمون بیشینه فزاینده وامانده ساز روی دوچرخهی کارسنج گرفته شد. دادهﻫﺎ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از آزﻣﻮن ﺗﺤﻠﯿﻞ واریﺎﻧﺲ با اندازهگیریهای تکراری (Repeated measures ANOVA) و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معناداری 05/0 بررسی شدند.
یافتهها: تفاوت معناداری در میزان لاکتات خون قبل و بعد از یک جلسه فعالیت فزاینده واماندهساز در نوبتهای صبح (001/0=
P) و عصر (001/0=
P) مشاهده شد
، اما تفاوت معناداری در پس آزمونهای لاکتات خون در نوبتهای صبح و عصر مشاهده نشد. همچنین اگرچه تفاوت معناداری در میزان کورتیزول بزاقی قبل و بعد از یک جلسه فعالیت فزاینده واماندهساز در نوبتهای صبح و عصر مشاهده نشد اما تفاوت معناداری در پیش آزمونهای کورتیزول بزاقی در نوبتهای صبح و عصر در سطوح استراحتی مشاهده شد (025/0=
P).
نتیجهگیری: به طور کلی با توجه به نتایج مطالعه حاضر به نظر میرسد ریتم شبانه روزی بر پاسخ لاکتات خون و کورتیزول بزاقی دختران ورزشکار پس از یک جلسه فعالیت ورزشی واماندهساز تأثیری ندارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی ورزش