جلد 27، شماره 4 - ( 4-1399 )                   جلد 27 شماره 4 صفحات 24-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: (1396.198.IR.ZAUMS.REC)

Khammarnia M, Mortazavi Z, oudi M, dahmarde M, kasani A, Peyvand M. Relationship between breastfeeding and body mass index in children aged 6 to 12 years old studying at primary school in Zahedan. RJMS 2020; 27 (4) :15-24
خمرنیا محمد، مرتضوی زینت، عودی محبوبه، دهمرده محبوبه، کسانی عزیز، پیوند مصطفی. بررسی رابطه تغذیه با شیر مادر و نمایه توده بدنی کودکان12-6 ساله دبستانی: مطالعه موردی در شهر زاهدان. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27 (4) :15-24

دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران ، mp.peyvand@yahoo.com
زمینه و هدف: تغذیه انحصاری با شیر مادر، موثرترین روش تغذیه نوزاد تا پایان 6 ماهگی است و میتواند از چاقی در بزرگسالی پیشگیری نماید، با توجه به نقش خطر ساز چاقی درکودکان که یکی از مهم ترین عوامل شیوع بیماری‌های زمینه‌ای در بزرگسالی است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه تغذیه با شیر مادر و نمایه توده بدنی کودکان دبستانی انجام گردید.
روش کار: این پژوهش مقطعی با هدف کاربردی درسال1396در شهر زاهدان انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمامی کودکان12-6 ساله دبستانی شهر زاهدان بود که تعداد443 کودک با استفاده از روش نمونه گیری خوشه‌ای-طبقه‌ای انتخاب شدند. داده‌ها به کمک پرسشنامه محقق ساخته عوامل مربوط به شیر خوار و عوامل تاثیر گذار برتغذیه انحصاری جمع آوری شدند. همچنین نمایه توده بدنی کودکان نیز محاسبه گردید. داده‌ها با کمک نرم افزار  SPSS-V21و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای اسکور تحلیل شدند.
یافته‌ها: در این مطالعه324 دختر (1/73%) و 119 پسر (9/26%) با میانگین وزنی4/10±3/30 کیلوگرم مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج مطالعه نشان داد که نمایه توده بدنی کودکان دبستانی با وزن هنگام تولد، نحوه تغذیه نوزاد از بدو تولد تا 6 ماهگی و مبتلا بودن مادر به بیماری زمینه‌ای ارتباط معکوس معنی‌داری را دارد (5/0›p). نمایه توده بدنی با رتبه تولد، سن هنگام تولد، مراقبت‌های بهداشت دوران بارداری و بارداری مجدد در دوران شیردهی با نمایه توده بدنی رابطه معنی داری را نشان نداد (05/0‹p).
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های مطالعه تغذیه با شیر مادر اثرمحافظتی بر روی شاخص توده بدنی طبیعی در دوران کودکی دارد. آموزش بیشتر و دقیق‌تر می‌تواند در بهبود تغذیه انحصاری با شیر مادر به والدین به ویژه مادران و نیز مراقبان سلامت به پیشگیری از اضافه وزن و چاقی کودکان در آینده کمک کرد.
واژه‌های کلیدی: تغذیه، شیر مادر، نمایه توده بدنی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی