جلد 25، شماره 12 - ( 12-1397 )                   جلد 25 شماره 12 صفحات 16-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Chamani A, Gaeini A, Nuri R, Kordi M R, Choobineh S. The effects of six-week small-sided soccer games on telomere length and TRF2 gene expression in the middle-age males. RJMS 2019; 25 (12) :8-16
چمنی اکبر، گائینی عباسعلی، نوری رضا، کردی محمدرضا، چوبینه سیروس. تأثیر شش هفته بازی فوتبال در زمین‌های کوچک بر طول تلومر و بیان ژن TRF2 مردان میان‌سال. مجله علوم پزشکی رازی. 1397; 25 (12) :8-16

دانشکده تربیت‌بدنی دانشگاه تهران، تهران، ایران ، aagaeini@ut.ac.ir
زمینه و هدف: طول تلومرهای لکوسیتی نشانگر زیستی است که در تشخیص طول عمر سلول از آن استفاده می‌شود. محافظت از تلومرهای انسانی به 2TRF به عنوان یکی از زیر واحدهای مجموعه پروتئینی شلترین وابسته است. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر شش هفته بازی فوتبال در زمین‌های کوچک بر طول تلومر و بیان ژن 2TRF مردان میان‌سال بود.
روش کار: پژوهش حاضر نیمه تجربی است و جامعه آماری آن را افراد میان‌سال 35 تا 41 ساله تشکیل می‌دادند. آزمودنی‌ها به‌طور تصادفی در گروه‌های کنترل و تمرین جای گرفتند و گروه تمرین مطابق با پروتکل به مدت شش هفته و در هر هفته دو جلسه 45 دقیقه‌ای به بازی فوتبال پرداختند. برای سنجش طول تلومر و بیان ژن 2TRF از روش Real Time PCR، درصد چربی از کالیپر و حداکثر اکسیژن مصرفی از آزمون میدانی راکپورت و برای تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری t مستقل و همبسته با نرم‌افزار 25 SPSS در سطح معناداری 05/0p< استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد پس از شش هفته بازی فوتبال در زمین‌های کوچک، درصد چربی، حداکثر اکسیژن مصرفی و بیان ژن TRF2 تغییر معناداری را نشان دادند (05/0˂p)؛ اما در طول تلومر تغییر معناداری دیده نشد (05/0˃p).
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد بازی فوتبال در زمین‌های کوچک بر طول تلومر مردان میان‌سال تأثیر ندارد ولی بر بیان ژن 2TRF آن‌ها تأثیر دارد؛ بنابراین با احتیاط می‌توان گفت، این نوع تمرین به نوعی بر محافظت از کروموزوم‌های افراد میان‌سال مؤثر است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش