جلد 26، شماره 7 - ( 7-1398 )                   جلد 26 شماره 7 صفحات 32-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taherkhani B, Mirazi N. Study of Vitis vinifera L. seed's hydroethanolic extract on blood parameters in male rats induced with cyclophosphamide. RJMS 2019; 26 (7) :24-32
طاهرخانی بهنام، میرازی ناصر. مطالعه اثر عصاره هیدرواتانولی دانه انگور (L. Vitis vinifera) بر پارامترهای خونی در موش‌های صحرایی نر القاء شده با سیکلوفسفامید. مجله علوم پزشکی رازی. 1398; 26 (7) :24-32

استاداستاد، گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، mirazi205@gmail.com
زمینه و هدف: از عوارض مصرف داروی سیکلوفسفامید آسیب‌رسانی به مغز استخوان و تغییر پارامترهای خونی است. عصاره هسته انگور دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و ضدمیکروبی میباشد. در این مطالعه اثرات عصاره هسته انگور بر پارامترهای خون در رت‌های نر تیمار شده با سیکلوفسفامید بررسی شد.
روش کار: در این پژوهش تجربی تعداد 42 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار در محدوده وزنی gr20 ± 220 استفاده گردید. موش‌ها به‌طور تصادفی به 6 گروه 7 سری تقسیم شدند. گروه کنترل (روزانه ml5/0‌‌‌‌ نرمال سالین، درون صفاقی)، گروه شاهد (روزانه mg/kg15 داروی سیکلوفسفامید، درون صفاقی)، گروه کنترل مثبت (روزانه mg/kg200 عصاره هیدرواتانولی هسته انگور سیاه)، گرو‌ه‌های تیمار 1 و 2 و 3 (به ترتیب mg/kg100،mg/kg 200، mg/kg400 عصاره هیدرواتانولی هسته انگور + mg/kg15 داروی سیکلوفسفامید، درون صفاقی به مدت 10 روز). در پایان آزمایشات، نمونه‌های خون به‌طور مستقیم از قلب موش‌ها تهیه گردید و پارامترهای خونی نظیر گلبول قرمز‌‌، ‌گلبول‌سفید‌، هماتوکریت، هموگلوبین و پلاکت آنالیز و بررسی شد.
یافته‌ها: تعداد گلبول‌های خونی و پلاکت‌ها در گروه شاهد کاهش معنی‌داری را نسبت به گروه کنترل نشان داد (001/0>p). گروه کنترل مثبت افزایش معنی‌داری در پارامترهای خونی از قبیل تعداد RBC، PL و مقدار Hb نسبت به گروه دریافت‌کننده سیکلوفسفامید نشان می‌دهد (001/0>p). همچنین تیمار با عصاره هسته‌ی انگور دارای اثرات افزایشی معنی‌داری در تعداد گلبول‌های خونی و پلاکت‌ها نسبت به گروه شاهد دارد (01/0>p).
نتیجه ‏گیری: مصرف عصاره هسته‌ انگور به صورت وابسته به دوز دارای اثر محافظت‌کنندگی بر پارامترهای خونی در موش‌های القاء شده با داروی سیکلوفسفامید می‌باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی