جلد 27، شماره 5 - ( 5-1399 )                   جلد 27 شماره 5 صفحات 140-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pirnia B, Maleki F, Kazemi M, Malekanmehr P. Effectiveness of well-being therapy on psychological well-being index, optimist and life expectancy in Iranian methamphetamine-dependent men in abstinence phase, a randomized clinical trial. RJMS 2020; 27 (5) :131-140
پیرنیا بیژن، ملکی فائزه، کاظمی مریم، ملکان مهر پرستو. اثربخشی بهزیستی درمانی بر شاخص بهزیستی روانی، خوشبینی و امید در مردان ایرانی وابسته به مت‌آمفتامین در فاز پرهیز از مصرف: یک کارآزمایی بالینی تصادفی. مجله علوم پزشکی رازی. 1399; 27 (5) :131-140

گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران. مرکز تحقیقات علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، b.pirnia@usc.ac.ir
زمینه و هدف: بهزیستی درمانی یکی از درمان­های نوین در عرصه روان­شناسی مثبت­گرا می‌باشد که از درمان شناختی رفتاری الهام گرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بهزیستی درمانی بر شاخص بهزیستی روانی، خوش‌بینی و امید در مردان ایرانی وابسته به مت آمفتامین در فاز پرهیز از مصرف انجام شد.
روش کار: در یک مطالعه تجربی تک سایت در قالب کارآزمایی بالینی تصادفی با گروه کنترل و پیش­آزمون و پس­آزمون، پنجاه (50=N) مرد (سنین 38-18 با میانگین سنی: 6/26) در فاز پرهیز از مصرف مت­آمفتامین از بین مددجویان بستری در کمپ اقامتی وردیچ در شهر کرج با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی انتخاب و با استفاده از نرم افزار اکسل آفیس به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی(25=n) و کنترل (25=n) تخصیص داده شدند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه هفتگی (هر جلسه 50 دقیقه) تحت درمان گروهی بهزیستی ریف قرار گرفت و گروه کنترل صرفا درمان های روتین مرکز را دریافت نمود. سپس، دو گروه در دو نوبت پیش­آزمون و پس­آزمون توسط پرسشنامه­های بهزیستی روانشناختی ریف (میزان پاسخ دهی=96%)، خوشبینی شی­یر و کارور (میزان پاسخ دهی=94%)  و امید اشنایدر (میزان پاسخ دهی=91%)  مورد ارزیابی قرار گرفتند. از شرکت­کنندگان دو بار در هفته تست ادرار با آستانه مفروض پانصد نانوگرم در میلی­لیتر به منظور احراز اطمینان از پایبندی به پرهیز از مصرف به عمل آمد. داده ها توسط آزمون های پارامتریک تی و تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته­ها: یافته ها نشان داد که بهزیستی درمانی تاثیر معناداری بر بهبود شاخص‌های بهزیستی روانی با فاصله اطمینان 24.3  (85/31-75/16)، خوشبینی با فاصله اطمینان 71/19 (74/24-68/14) و امید با فاصله اطمینان 02/17 (48/22-56/11) ایفا نموده است (01/0 > all p’s).
نتیجه­‌گیری: یافته‌های این پژوهش ضمن تائید پیشینه پژوهشی مبنی بر کارامدی درمان­های مثبت­گرا به عنوان مولفه­ای اثربخش در فرایند بهبود و پرهیز از مصرف مواد، می تواند در ارزیابی، طرح ریزی مداخلات درمانی و مسیر پژوهش‌های آتی در مصرف کنندگان مت آمفتامین سودمند باشد.