جلد 25، شماره 2 - ( اردیبهشت 1397 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 58-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fatahi S, Rahmani J, Kord Varkaneh H. The relationship between dietary acid load and bone metabolism markers in Tehranian elderly. RJMS. 2018; 25 (2) :58-68
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5028-fa.html
فتاحی سمیه، رحمانی جمال، کرد ورکانه حامد. بررسی ارتباط باراسیدی رژیم غذایی با شاخص های متابولیسم استخوان در سالمندان تهران. مجله علوم پزشکی رازی. 1397; 25 (2) :58-68

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5028-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، hkord@razi.tums.ac.ir
چکیده:   (467 مشاهده)
زمینه و هدف: مطالعات محدودی ارتباط بار اسیدی رژیم غذایی با افزایش شکستگی و استئوپروز را گزارش کردند که نتایج برخی از مطالعات متناقض می‌باشد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی ارتباط بار اسیدی رژیم غذایی بر اساس PRAL (potential renal acid load)  و امتیاز (net endogenous acid production) NEAP با برخی  نشانگر‌های سلامت استخوان در سالمندان می‌باشد.
روش کار: 172سالمند (122 زن و 50 مرد) در  مطالعه‌ی مقطعی حاضر شرکت کردند. در این مطالعه شاخص‌های PRAL وNEAP  بررسی شدند. پرسشنامه‌ی بسامد مصرف غذایی اعتبارسنجی شده به منظور ارزیابی دریافت‌های غذایی استفاده شد. قد و وزن بیماران   اندازه گیری شد.  اندازه گیری استئوکلسین سرم وCTX(C-terminal telopeptide of type I collagen) ادرار ، پاراتورمون، hs-CRP (High sensitivity C-reactive protein) و 25هیدروکسی ویتامینD  طبق دستورالعمل کیت‌های تجاری انجام شد. از نرم‌افزار SPSS23 برای رگرسیون خطی با حد معناداری 05/0 استفاده شد.
یافتهها: مطالعه حاضر نشان داد که شاخص باراسیدی رژیم غذایی PRAL ارتباط مثبت و معنا‌داری با دور کمر و وزن داشت (34/0P=).  در مورد شاخص‌های متابولیسم استخوان تنها CTX- I ادرار ارتباط معنا داری را در بین سهک‌های شاخص بار اسیدی NEAP نشان داد به نحوی که در بالاترین سهک شاخص بار اسیدی NEAP (غلظت CTX- I ادرار درسهک سوم =86/1±13/18) غلظت CTX- I ادرار کاهش می‌یافت (غلظت CTX- I اداری در سهک اول =95/1±63/16 و غلظت CTX- I اداری درسهک دوم =95/1±45/26) (001/0=p).
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد بار اسیدی بالای رژیم غذایی نمی تواند تهدیدی برای از دست دادن تراکم استخوان و بروز استئوپروز در سالمندان باشد. 
متن کامل [PDF 417 kb]   (117 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم تغذیه

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb