جلد 23، شماره 152 - ( 11-1395 )                   جلد 23 شماره 152 صفحات 87-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghan N, Hassanpour H, Abbaszadegan M R. Microarray Images Analysis to Detect Breast Cancer. RJMS 2017; 23 (152) :77-87
دهقان نسترن، حسن پور حمید، عباس زادگان محمد رضا. تحلیل تصاویر ریزآرایه به منظور تشخیص نوع سرطان سینه. مجله علوم پزشکی رازی. 1395; 23 (152) :77-87

دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران ، h.hassanpour@shahroodut.ac.ir

زمینه و هدف: فناوری ریزآرایه به عنوان ابزاری بسیار قدرتمند جهت مطالعه و تحلیل رفتار هزاران ژن به طور همزمان می‌باشد. تصاویر حاصل از فناوری ریزآرایه نقش مهمی در کشف و درمان بیماری‌ها دارند. هدف از این پژوهش، ارائه یک روش خودکار جهت استخراج و تحلیل داده‌ها از تصاویر ریزآرایه به منظور تشخیص بیماری‌های سرطانی می‌باشد.

روش کار: سیستم پیشنهادی شامل سه فاز اصلی پردازش تصویر، داده­کاوی و شناسایی بیماری می­باشد. در فاز پردازش تصویر عملیاتی مانند شناسایی مکان ژن‌­ها، حذف پس‌زمینه و استخراج داده‌های خام از تصویر انجام می‌گیرد. فاز دوم شامل نرمال‌سازی داده‌های استخراج شده و انتخاب ژن‌های مؤثرتر می‌باشد. در فاز سوم، با توجه به داده­های استخراج شده عمل شناسایی و تشخیص بیماری انجام می­گیرد.

یافته‌ها: در این پژوهش مجموعه تصاویر ریزآرایه سرطان سینه از پایگاه داده دانشگاه استنفورد مورد استفاده قرارگرفته است. دقت روش پیشنهادی جهت تعیین مکان ژن­ها و تشخیص نوع سرطان سینه به ترتیب بالغ بر 98% و 45/95% می­باشد.

نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده از این روش نسبت به دیگر روش­های موجود در زمینه تحلیل تصاویر و داده­های ریزآرایه از دقت بالاتری برخوردار است؛ همچنین نسبت به آزمایش­های بیولوژی از دسترسی آسان­تر و هزینه کمتری برخوردار است.

متن کامل [PDF 2231 kb]   (1971 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آزمون تصویری