جلد 22، شماره 136 - ( 7-1394 )                   جلد 22 شماره 136 صفحات 20-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourmarzi D, Razi M. Awareness about Necessary of Rabies Vaccination after Dog Bite Occur. RJMS 2015; 22 (136) :12-20
پورمرزی داوود، رازی مریم. آگاهی از لزوم واکسیناسیون ضد هاری در موارد سگ گزیدگی. مجله علوم پزشکی رازی. 1394; 22 (136) :12-20

دانشگاه علوم پزشکی گیلان ، D_pourmarzi@yahoo.com

زمینه و هدف: هاری یکی از مهمترین بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان می باشد. هدف از این مقاله  تعیین آگاهی از لزوم واکسیناسیون ضد هاری در موارد سگ گزیدگی شهرستان رشت می باشد.

روش کار: در یک مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی که در فاصله زمانی اول تیر ماه سال 1390 تا 31 خرداد ماه 1391، 482 نفر از افراد با سن حد اقل 16 سال که در طول انجام پژوهش برای دریافت واکسن ضد هاری بعد از گزش سگ به مرکز پیشگیری از هاری شهرستان رشت مراجعه می کردند، وارد مطالعه شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ محقق ساخته استفاده شد. داده ها به وسیله نرم افزار Spss 21 و با استفاده از آمار توصیفی، آزمونهای آماری کای دو، تی مستقل و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شد و P-value کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

یافته ها: تنها 8/59 درصد از افراد مورد بررسی از لزوم واکسیناسیون ضد هاری بعد از بروز گزش اطلاع داشتند. در مقایسه با گروه بیسواد، داشتن تحصیلات ابتدایی و راهنمایی (45/3:OR= 02/6-54/1:CI)، تحصیلات دبیرستان و دیپلم (65/4=OR، 35/10-09/2:CI) و تحصیلات دانشگاهی (60/7:OR= 73/19-92/2:CI) به طور معنی داری شانس اطلاع از لزوم واکسیناسیون ضد هاری بعد از بروز سگ گزیدگی را افزایش می دهند. همچنین ساکن روستا بودن نسبت به ساکن شهر بودن به طور معنی داری شانس اطلاع را کاهش می دهد (57/=0:OR 89/0-36/0:CI).

نتیجه گیری: به نظر می رسد درصد زیادی از افراد جامعه از لزوم واکسیناسیون ضد هاری آگاه نیستند. تدوین و اجرا برنامه های آموزشی در زمینه لزوم واکسیناسیون ضد هاری به خصوص در سطح روستاها  وافراد با سطح تحصیلات پایین لازم به نظر می رسد. در تدوین و اجرا برنامه های آموزشی لازم است سطح تحصیلات گروه هدف مورد توجه قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: هاری، واکسیناسیون، آگاهی، سگ گزیدگی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی