جلد 19، شماره 97 - ( 4-1391 )                   جلد 19 شماره 97 صفحات 37-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghavidel N, Samadi M, Kharmanbiz A, Asadi A, Feyzi A, Ahmadi R, et al . Investigation of substance use prevalence and the interrelated factors involved through third-year high school students in Nazarabad city from January 2008 to June 2008.. RJMS 2012; 19 (97) :29-37
قویدل نوشین، صمدی مریم، خرمن بیز امیرحسین، اسدی علی، فیضی علیرضا، احمدی رقیه، و همکاران.. بررسی شیوع مصرف مواد (سیگار، مواد مخدر، ا لکل، مواد روانگردان) و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان سوم دبیرستان شهرستان نظر آباد، ازبهمن 86 لغایت تیر87. مجله علوم پزشکی رازی. 1391; 19 (97) :29-37

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان

زمینه و هدف: مواد مخدر یکی از معضلات عمده بهداشتی کشور و سبب شیوع برخی از بیماری های عفونی خطرناک مثل ایدز و هپاتیت می باشد. بررسی‌های انجام شده موید شیوع بالا در گروه سنی 15-35 سال می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین شیوع مصرف مواد و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان سوم دبیرستان شهرستان نظرآباد است.

روش کار: این مطالعه به روش بررسی مقطعی روی 400 نفر شامل 204 دختر و 196 پسر از دانش آموزان پایه سوم متوسطه مشغول به تحصیل دردبیرستان‌های شهرستان نظرآباد، به صورت نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای (طبقه‌ای) انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بررسی اعتیاد در جوانان (از انتشارات سازمان جهانی بهداشت) و برای اختلالات عصبی از آزمون MMPI 71 سوالی ( Minnesota Multiphasic Personality Inventory ) استفاده شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها عبارتند از: روش های آمار توصیفی و آزمون‌های کای اسکوئر (Chi-square) ، پیرسون (Pearson) در برنامه نرم افزاری spss11/5 بود.

یافته‌ها: نتایج نشان می دهد، شیوع مصرف مواد حداقل یک بار در طول زندگی 24.5درصد می باشد که به ترتیب شامل سیگار، مشروبات الکلی، تریاک ( Opium )، مواد روان گردان، هرویین، کراک، داروهای توهم زا، حشیش و کوکایین است. شیوع مصرف مواد درپسرها (7/69%) به طور معنی داری بیشتر از دختران ( 2/26% ) می‌باشد. شایع ترین دلیل مصرف سرگرمی 5/42% و کنجکاوی 9/29% است. میزان مصرف در دبیرستان های پسرانه حاشیه شهر نسبت به مرکز شهر بیشتر است. شیوع بیماری های اعصاب و روان مشابه افراد عادی ولی بعضی از بیماری‌ها مثل اختلالات سایکوتیک ( Psychotic ) – هیستریک ( Hysteric ) – اختلال انطباقی- اختلال وسواسی جبری و زمینه ابتلا به بیماری های سایکوتیک در دانش آموزانی که مصرف مواد داشته‌اند به مراتب ییشتر از افراد عادی بود.

نتیجه‌گیری: میزان شیوع مصرف مواد در نوجوانان بالا است و بیشترین انگیزه دانش آموزان از مصرف مواد سرگرمی و کنجکاوی می باشد که باید تدابیری جهت رفع عوامل مربوطه اتخاذ گردد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی