Razi Journal of Medical Sciences
مجله علوم پزشکی رازی
RJMS
Medical Sciences
http://rjms.iums.ac.ir
39
journal39
2228-7043
2228-7051
en
jalali
1398
7
1
gregorian
2019
10
1
26
7
online
1
fulltext
fa
مروری بر شیرین کننده مصنوعی آسپارتام
Review of artificial aspartame sweetener
بیوشیمی
Biochemistry
مروري
review article
<span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">آسپارتام به عنوان یک شیرینکننده سنتزی، دی پپتیدی است که از فنیلآلانین و آسپارتات تشکیل شده است. این ماده 180 تا 200 بار شیرینتر از شکر است که به دو روش آنزیمی و غیر آنزیمی ساخته میشود و اولین بار تصادفی در سال 1965 کشف شده است. قدرت شیرینکنندگی بالا و کالری کم آسپارتام باعث شد که از طرف صنایع غذایی به عنوان جایگزین مناسب شکر در مواد غذایی شیرین مانند انواع نوشیدنیها و شیرینیها برای افراد مبتلا به بیماریهای مرتبط با هومئوستاز گلوکز معرفی شود.</span></span></span><br>
<span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">برخی پژوهشها در سالهای گذشته آسپارتام را عامل ایجاد کننده استرساکسیداتیو، سندروم متابولیک، بیماریهای دستگاه عصبی، تغییردهنده میکروفلور دستگاه گوارش و عوارض ناشی از این تغییر و حتی سرطان دانستهاند. از طرف دیگر مطالعات گستردهای همچنان آسپارتام را مادهای بیخطر و جایگزین مناسب شکر برای جلوگیری از ابتلاء به بیماریهایی مانند چاقی، دیابت و کاهشدهنده وزن میدانند.</span></span></span><br>
<span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">باوجود این مطالعات ضدو</span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نقیض، سازمانهای مرتبط با ایمنی مواد غذایی مانند (</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">FDA</span></span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">˓</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">FAO</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> و </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">EFSA</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) همچنان مصرف آسپارتام را در حد میزانمصرف قابل قبول روزانه </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">(DAI)</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> ، </span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">برای همه افراد به استثنا افراد مبتلا به بیماری فنیلکتونوریا مجاز میدانند.</span></span></span>
Aspartame as a synthetic sweetener is a dipeptide composed of aspartic acid and phenylalanine. It is 180 -200 times more sweetener than sucrose, which is made by two enzymatic and non-enzymatic methods and was first discovered randomly in 1965. The high sweetening power and low calorie of aspartame was prompted food industry that it used as a good alternative compared to sugar in sweet foods such as all types of beverages and sweets for people with diseases that associated with glucose homeostasis.<br>
In several years ago, some studies have shown that aspartame has been considered as a reason for induction of oxidative stress, metabolic syndrome, nervous system diseases, modifier of gastrointestinal microflora, and complications that related to these and even cancer. While, in the other studies, aspartame is still considered as a safe compound and an alternative compared to sugar for prevention of diseases such as obesity, diabetes and weight loss.<br>
Despite of contradictory studies, food safety organizations such as the FDA, the FAO, and the EFSA, are still authorizing daily use of aspartame at an acceptable daily intake (DAI) for all individuals with the exception of people with phenylctonuria disease.
آسپارتام, شیرینکننده سنتزی, بیماریها
Aspartame, synthetic sweetener , diseases
33
56
http://rjms.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4154-1&slc_lang=fa&sid=1
Alireza
jahanbani
علیرضا
جهانبانی
ajahanbani@shirazu.ac.ir
3900319475328460064040
3900319475328460064040
Yes
PhD Student, Department of Biochemistry, Vetrinary School, Shiraz University, Shiraz, Iran
دانشجو دکتری بیوشیمی، بخش بیوشیمی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز ایران
Mohamad
Ajjadi Dezfouli
محمد
سجادی دزفولی
3900319475328460064041
3900319475328460064041
No
DVM, Research Club and Young Garmsar Branch, Islamic Azad university, Garmsar Bbranch, Garmsar, Iran
دستیار تخصصی جراحی دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران