Razi Journal of Medical Sciences
مجله علوم پزشکی رازی
RJMS
Medical Sciences
http://rjms.iums.ac.ir
39
journal39
2228-7043
2228-7051
en
jalali
1397
6
1
gregorian
2018
9
1
25
6
online
1
fulltext
fa
ارتباط شاخص تغذیه سالم تغییر یافته با میزان شانس ابتلائ به سندرم متابولیک در جمعیت سالمندان تهرانی
Association of adherence to Alternative Healthy Eating Index with the metabolic syndrome in Tehranian elderly
علوم تغذیه
Nutrition Sciences
پژوهشي
Research
<strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">زمینه و هدف</span></span></strong>: <span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مطالعات قبلی نشان دادهاند یک امتیاز بالای جایگزین شاخص تغذیهی سالم (</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">AHEI-2010</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) منجر به کاهش خطر بیماریها میشود. با این حال مطالعهای در ارتباط با جایگزین شاخص تغذیهی سالم با سندرم متابولیک در جمعیت سالمندان وجود ندارد. در مطالعه حاضر ارتباط بین امتیاز جایگزین شاخص تغذیهی سالم (</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">AHEI-2010</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) با سندرم متابولیک در جمعیت سالمندان بررسی شد.</span></span></span><br>
<strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">روش کار</span></span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">: این مطالعه مقطعی بر روی 215 سالمند ساکن شهر تهران </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">با میانگین سنی 04/67 (60-83) انجام شد. پرسشنامه تکرر مصرف خوراک که شامل 147 قلم غذایی توسط کارشناسان مجرب و آموزش دیده تکمیل شد و </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">امتیاز جایگزین شاخص تغذیهی سالم (</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">AHEI-2010</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) بر اساس 11 آیتم غذایی محاسبه گردید و پس از انجام اندازهگیریهای تنسنجی و بیوشیمیایی سندرم متابولیک براساس تعریف سازمان آموزش ملی کلسترول (</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">NCEP-ATP III</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) تعریف شد.</span></span></span><br>
<strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">یافتهها</span></span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">: افزایش پایبندی به شاخص تغذیهی سالم (</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">AHEI-2010</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) ارتباط معنی دار آماری با سندرم متابولیک در جمعیت سالمندان نشان داد (031/0=</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">p trend</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">)</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">.</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> بعد از تعدیل کردن مخدوشگرهای سن، انرژی دریافتی تام، جنس، میزان فعالیت فیزیکی، درآمد، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات این ارتباط همچنان معنادار باقی ماند (048/0=</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">p trend</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">)، همچنین افرادی که در بالاترین سهک شاخص تغذیهی سالم (</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">AHEI-2010</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) قرا داشتند به ترتیب 56 و 59 درصد شانش کمتری برای ابتلا به سندرو متابولیک و هایپرگلیسمی داشتند.</span></span></span><br>
<strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجهگیری</span></span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">: مطالعه کنونی نشان داد که افزیش پایبندی به شاخص تغذیهی سالم (</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">AHEI-2010</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) رابطه عکسی با سندرم متابولیک در میان سالمندان تهرانی دارد.</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;"></span></span></span></span><br>
<strong>Background</strong>: Previous studies have shown that high adherence to Alternate Healthy Eating Index (AHEI-2010) reduces the risk of the diseases. However, there is no study related to AHEI-2010 with the metabolic syndrome in the elderly population. The present study aimed to investigate the relationship between the Alternate Healthy Eating Index (AHEI-2010) with the metabolic syndrome in the elderly population.<br>
<strong>Methods</strong>: This cross-sectional study was conducted on 226 elderly residents in Tehran, with a mean age of 67.04 (60-83). Food frequency questionnaire includes 147 food items were collected by qualified and trained experts. Then the score of AHEI-2010 was calculated based on the 11-item food intake and after anthropometric and biochemical measurements the metabolic syndrome was defined by the National Cholesterol Education (NCEP-ATP III).<br>
<strong>Results</strong>: Higher adherence to AHEI-2010 showed a significant relationship with the metabolic syndrome in the elderly people (p=0.031). This relationship still remained significant after adjustment for age, total energy intake, sex, physical activity level, income, marital status and education level also individuals in the highest tertile of AHEI-2010 had respectively 56 and 59 percent lower chance of developing metabolic syndrome and hyperglycemia.<br>
<strong>Conclusion</strong>: The present study showed that high adherence to the AHEI-2010 had inverse relationship with the metabolic syndrome among the elderly people of Tehran.<br>
جایگزین شاخص تغذیهی سالم, سندروم متابولیک, سالمندان
Alternative healthy eating index, Metabolic syndrome, Elderly
43
51
http://rjms.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3775-2&slc_lang=fa&sid=1
Hamed
Kord Varkaneh
حامد
کرد ورکانه
hamedkord39@yahoo.com
3900319475328460041347
3900319475328460041347
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Jamal
Rrahmani
جمال
رحمانی
mojtaba1717@yahoo.com
3900319475328460041348
3900319475328460041348
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Sakineh
Shab-Bidar
سکینه
شب بیدار
s_shabbidar@tums.ac.ir
3900319475328460041349
3900319475328460041349
Yes
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران