Razi Journal of Medical Sciences
مجله علوم پزشکی رازی
RJMS
Medical Sciences
http://rjms.iums.ac.ir
39
journal39
2228-7043
2228-7051
en
jalali
1393
11
1
gregorian
2015
2
1
21
128
online
1
fulltext
fa
بررسی الگوهای غذایی غالب و ریسک اختلالات لیپیدی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2
Dietary patterns and risk of lipid disorders in patients with type 2 diabetes
علوم تغذیه
Nutrition Sciences
پژوهشي
Research
<font face="Times New Roman" size="3"> </font>
<p class="MsoNormal" dir="rtl" style="margin: 0cm 0cm 0pt text-align: justify line-height: normal unicode-bidi: embed direction: rtl text-justify: kashida text-kashida: 0%"><b><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="AR-SA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-hansi-font-family:="" new="" span="" style="font-family: " times="">: </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">اثرات یک غذا یا ماده مغذی بر بیماریها به تنهایی ممکن است کم و ناچیز باشد، اما اثرات تجمعی آنها قابل تشخیص است. یک الگوی غذایی سالم می تواند خطر دیس لیپیدمی و مشکلات متعاقب را کاهش دهد. هدف این مطالعه، تعیین این رابطه در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بود.</span></b></p>
<b><font face="Times New Roman" size="3"> </font></b>
<p class="MsoNormal" dir="rtl" style="margin: 0cm 0cm 0pt text-align: justify line-height: normal unicode-bidi: embed direction: rtl text-justify: kashida text-kashida: 0%"><b><b><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">روش کار</span></b><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">: در این مطالعه مقطعی 740 بیمار مبتلا به دیابت </span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span>)</span><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span>65-35 سال</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span>(</span><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span> از مناطق مختلف شهر تهران شرکت کردند. داده های فردی، فعالیت بدنی، تن سنجی و نمونه خون بیماران جمع آوری گردید. دریافت</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span> </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">غذایی یک سال</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span> </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">گذشته</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span> </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">با استفاده</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span> </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">از</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span> </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">پرسشنامه</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span> </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">نیمه</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span> </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">کمی</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span> </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">بسامد</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span> </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">خوراک اعتبارسنجی شده گردآوری شد. الگوهای غذایی غالب با روش تحلیل عاملی تعیین و نسبت شانس ابتلا به اختلالات لیپیدی</span><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" lang="FA" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="ltr"></span><span dir="ltr"></span> </span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">در رابطه با الگوهای غذایی توسط آزمون رگرسیون لجستیک سنجیده شد.</span></b></p>
<b><font face="Times New Roman" size="3"> </font></b>
<p class="MsoNormal" dir="rtl" style="margin: 0cm 0cm 0pt text-align: justify line-height: normal unicode-bidi: embed direction: rtl text-justify: kashida text-kashida: 0%"><b><b><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">یافته ها</span></b><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">: دوالگوی غذایی غالب شامل الگوی غذایی سالم (دریافت بالای سبزیجات، گوجه فرنگی، میوه، ماهی، زیتون، حبوبات) و الگوی غذایی ناسالم (مصرف بالای کربوهیدرات های ساده و تصفیه شده، آب میوه های صنعتی، لبنیات پرچرب، کره، گوشت فرآوری شده، تخم مرغ و میان وعده ها) مشخص شد. الگوی غذایی سالم شانس هایپرتری گلیسریدمی را به میزان 49% کاهش داد. همچنین شانس </span><span 9pt="" b="" dir="ltr" fa="" font-size:="" mso-bidi-font-family:="" mso-bidi-font-size:="" mso-bidi-language:="" new="" style="font-family: " times="">HDL-c</span><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times=""><span dir="rtl"></span><span dir="rtl"></span> افزایش یافته در بالاترین چارک الگوی غذایی سالم 4/2 برابر بیشتراز پایین ترین چارک بود. شانس هایپرکلسترولمی در بالاترین امتیاز الگوی غذایی ناسالم 5/3 برابربیشتر از پایین ترین امتیاز بود.</span></b></p>
<b><font face="Times New Roman" size="3"> </font></b>
<p class="MsoNormal" dir="rtl" style="margin: 0cm 0cm 0pt text-align: justify line-height: normal unicode-bidi: embed direction: rtl text-justify: kashida text-kashida: 0%"><b><b><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">نتیجه گیری</span></b><span 10pt="" 9.0pt="" b="" font-size:="" lang="FA" mso-ansi-font-size:="" mso-ascii-font-family:="" mso-bidi-language:="" mso-hansi-font-family:="" new="" style="font-family: " times="">: افراد دیابتی به منظور تعدیل اختلالات لیپیدی و درنتیجه آن اختلالات قلبی-عروقی نیاز به الگوی غذایی جامع قابل اجرا دارند که بتواند در قالب یک راهنمای غذایی توصیه گردد.</span></b></p>
<b><font face="Times New Roman" size="3"> </font></b>
<p><strong>Background:</strong> The effects of a food or nutrient on disease may be small alone, but the cumulative effect is detectable. A healthy dietary pattern can reduces dyslipidemia risk and the associated disorders. The purpose of this study was to determine this relationship in type 2 diabetes patients.</p>
<p><strong>Methods:</strong> A total of 740 diabetic patients (A: 35- 65y) participated in this cross sectional study performed in Tehran. Personal, anthropometric and physical activity data were collected. Food intake of last year was collected using validated semi-quantitative FFQ. Dietary patterns were identified by factor analysis. Logistic regression test was utilized to determine odds ratio of dislipidemia in relation to dietary patterns.</p>
<p><strong>Results:</strong> Two major dietary patterns were identified: healthy dietary pattern (high intake of vegetables, cabbages, tomatoes, fruits, fish, olives, nuts) and unhealthy dietary pattern (high intake of sugar, refined grains, soft drinks, sweets and desserts, industrial juices, , high-fat dairy products, butter, processed meat, eggs and snacks). After confounder adjustment, healthy dietary pattern reduced odds for hypertriglyceridemia by 49%. Also the chance of high level of HDL-c in the highest quartile of healthy dietary pattern was 2.4 times higher than those in the lowest. The chance of hypercholesterolemia in those with highest score of unhealthy food pattern was 3.5 times higher comparing to the lowest score.</p>
<p><strong>Conclusion:</strong> It seems diabetic patients need a comprehensive applicable food pattern, recommended as food guidelines, in order to reduce dyslipidemia and cardiovascular disease complications.</p>
الگوی غذایی, دیس لیپیدمی, تحلیل عاملی, دیابت نوع 2
Food pattern, Dyslipidemia, Factor analysis, Type 2 diabetes
72
84
http://rjms.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-1640&slc_lang=fa&sid=1
Neda
Nourshahi
ندا
نورشاهی
3900319475328460043512
3900319475328460043512
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Zeinab
Karimi
زینب
کریمی
3900319475328460043513
3900319475328460043513
No
Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
Marjan
Ghane Basiri
مرجان
قانع بصیری
3900319475328460043514
3900319475328460043514
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Ronak
Nikbazm
روناک
نیک بزم
3900319475328460043515
3900319475328460043515
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Masoomeh
Rafiei
معصومه
رفیعی
3900319475328460043516
3900319475328460043516
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Mahmoud
Jalali
محمود
جلالی
3900319475328460043517
3900319475328460043517
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Mohammad Reza
Eshraghian
محمدرضا
اشراقیان
3900319475328460043518
3900319475328460043518
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Giti
Sotoudeh
گیتی
ستوده
3900319475328460043519
3900319475328460043519
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Fariba
Koohdani
فریبا
کوهدانی
3900319475328460043520
3900319475328460043520
Yes
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران