برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.IAU.VARAMIN.REC.1399.003
Ethics code: IR.IAU.VARAMIN.REC.1399.003
Clinical trials code: IR.IAU.VARAMIN.REC.1399.003

XML English Abstract Print


دانشگاه آزاد پرند ، m.salehypur@gmail.com
چکیده:   (506 مشاهده)
زمینه و هدف: مدل­های in-vivo سرطانی، کمک قابل توجهی به محققان درباره­ی مکانیسم­های تومورزایی در سیستم­های پویا که تحت عواملی همچون هورمون­ها، ارتباطات سلولی گوناگون، رژیم­های غذایی و مواد شیمیایی قرار دارند را ارائه می­نماید. یکی از شایع­ترین سرطان­ها، هپاتوکارسینوما می­باشد که مراحل گوناگون و مرحله­بندی خاص خود را دارد و تحت تاثیر فاکتورهای زیست محیطی­ و وراثتی گوناگون ایجاد میگردد. تیواستامید نوعی سم تخریب­کننده بافت کبد بوده که از طریق تخریب یا آسیب مسیرهای القای ساختار سلولی، افزایش ریسک خطاهای ژنتیکی و تحریک تکامل سلول به نئوپلازی بدخیم بر مکانیسم­های تکثیر، تمایز و آپوپتوز سلول­ها اثر می­گذارد و در بسیاری از صنایع همچون چرم، نساجی، کاغذ و لاستیک­سازی مورد استفاده قرار می­گیرد. اما مکانیسم­های سرطان­زایی آن به خوبی مشخص نشده است. به منظور تشخیص سرطان کبد روش­های گوناگونی وجود دارد شامل تست­ تشخیص آسیب کبدی مانند ALT ­، AST ، ALP­، GGT و تومورمارکرها مانند CEA  وAFP  می­باشد که به عنوان پرکاربردترین پیش آگهی دهنده­های تعیین سرطان می­باشند. اما ویژگی و حساسیت آن­ها بالا نمی­باشد. بنابراین از روش مستقیم بررسی بافت یعنی روش پاتولوژی که مستقیما تغییرات ساختاری سلول­ها را نشان می­دهد در جهت تشخیص نهایی سرطان­ها استفاده می­گردد. در این مطالعه با مدل­سازی invivo سرطان در موش های در معرض ماده توکسیک به بررسی مراحل فرآیند هپاتوکارسینوژنز پرداخته­ایم تا بتواند به پزشکان کمک نماید تا در هر مرحله­ای از بروز این سرطان برای اهداف درمانی و تصمیم گیری در مورد نحوه درمان و آزمایش داروهای مختلف نمونه­های in vivo در اختیار داشته باشند.
روش­ بررسی: در این آزمایش جهت تعیین تحمل و غلظت کشنده ترکیب تیواستامید، پیش از شروع آزمایش اصلی، ابتدا 18 موش در 3 گروه 6 تایی به مدت 4 ماه توسط دوزهای مختلف تیواستامید شامل mg/L  100، 200 و 300  به ترتیب تیمار شدند و پس از مشاهده روند مرگ و میر، ایجاد شوک، بی­حالی و بررسی عامل مرگ پس از جراحی گروه­های مختلف بهترین دوز تعیین گردید. بیش از نیمی از موش­های گروهی که دوز بالا دریافت می­کردند در کمتر از یک ماه دچار شوک و مرگ شدند، در گروهی که دوز پایین دریافت می­کردند پس از جراحی همچنان بافت­ها سالم بوده و تنها دوز میانی تغییرات بافتی حاصل شده بود که طی آزمایش اصلی با بررسی پاتولوژی تغییرات به صورت دقیق مشخص گردید. پس از تعیین غلظت مناسب ماده سرطان­زای تیواستامید، در این پژوهش میزان 200 mg/L (معادل33 mg/l  TAA روزانه) تیواستامید جهت ایجاد سرطان کبد در مو­ش­ها به صورت محلول در آب آشامیدنی خورانده شده. موش­ها پس از بازه­های زمانی 2 ماهه و 4 ماهه، توسط کتامین و زایلازین بیهوش شدند. سپس کبد موش­ها جهت بررسی روند سرطانی شدن در فرمالین جمع­آوری شدند.  نمونه های بافتی پس از رنگ­آمیزی توسط هماتوکسیلین/ائوزین با استفاده از میکروسکوپ نوری با بزرگ­نمایی­های متفاوت توسط دوربین نصب شده بر روی میکروسکوپ و سیستم رایانه­ای متصل به دوربین دارای نرم افزار Dino capture مطالعه قرار گرفتند.
یافته­ها: نمونه­های کبد به لحاظ مورفولوژی، رنگ­آمیزی سیتوپلاسمی، اندازه هسته و آتیپی سلولی (ناهنجاری و نا هم­شکلی سلول­ها) مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین جهت مرحله بندی در صورت ایجاد سرطان، اندازه تومورها، تعداد غدد لنفاوی حاوی تومور و میزان گسترش(متاستاز) مورد بررسی قرار گرفت. در نمونه های اخذ شده از کبد موش­های گروه کنترل ضایعه هیستوپاتولوژیکی مشاهده نشد و کبد دارای ساختار طبیعی بود. از جمله ضایعات بافتی ایجاد شده در گروهی که پس از 2 ماه یوتانایز شدند می­توان به دیسپلازی خفیف تا متوسط اشاره نمود که با هیپرتروفی (بزرگ ­شدن) هسته سلول­های کبدی، مرزنشینی هسته­ها، دژنراسیون برخی سلول­ها و تورم دیواره سلول­ها همراه است. همچنین در برخی مناطق افزایش اتساع فضای دیس و سینوزوئید قابل مشاهده است . بافت کبد موش­هایی که به مدت 4 ماه در معرض تیواستامید بوده­اند کاملا نکروز شده است. لوبول­های کبدی و فضای پورتال کبدی دیسپلاستیک قابل رویت بوده و تغییرات ساختاری فوکال نیز مشاهده می­گردد. کانون­های نکروتیک متعدد در کبد دیده می­شود که نشان دهنده تاثیر مخرب تیواستامید در آسیب حاد کبدی می­باشد.
نتیجه­گیری: مدل­های موشی in vivo، ابزارهای کلیدی برای مطالعات سرطان­شناسی، داروسازی، ژنتیک و دیگر تحقیقات به شمار می­روند. با توجه به اینکه هر ساله نزدیک به پانصد هزار بیمار مبتلا به سرطان کبد تشخیص داده می­شود و با پیش آگهی ضعیف همراه است، بنابراین ایجاد مدل­های تجربی جهت تعریف پاتوژنز HCC که در مراحل اولیه سرطان کبد بروز می­کند، می­تواند به عنوان راه حلی در جهت کاهش هزینه­ تحقیقات پیرامون سرطان باشد. نتایج ما نشان داد تیواستامید می­تواند به عنوان یک ارگانوسولفور در طی 4 ماه ساختار سلول­های کبدی را تغییر دهد و بافت را به شدت ملتهب نماید. تیواستامید توسط آنزیم­های CYP2E1 موجود در میکروزوم­های کبدی از طریق مکانیسم اکسیداسیون به تیواستامید S-اکسید که سبب تغییر نفوذپذیری سلول­ها، افزایش غلظت کلسیم داخل سلولی، افزایش حجم هسته­ و مهار فعالیت میتوکندریایی از طریق کاهش پتانسیل غشایی آن­ها در سلول­ها کبدی منجر به آپوپتوز و نکروز این سلول­ها می­شود. TAA مدت­هاست که به عنوان یک سم کبدی شناخته شده است که نیاز به فعال سازی بیولوژیکی S اکسیداسیون به تیواستامید اکسید (TASO) و سپس به S بسیار واکنش­پذیر S-Oxide (TASO2) دارد و می­تواند توتومریزه شود به گونه­های آسیله که قادر به تغییر نوکلئوفیل­های سلولی شامل لیپیدهای فسفاتیدیل اتانول آمین (PE) و پروتئین­های با زنجیره جانبی لیزین هستند. سلول­های کبدی می­توانند به طور موثری TA را به TASO اکسید نموده و TA با لیپیدها و پروتئین­ها به شدت اتصالات کوالانت برقرار می­کنند. قرار گرفتن در معرض این ماده می­تواند با فعال نمودن سیستم ROS (گونه­های فعال اکسیژن) مانند نیتروژن اکساید (NO) که سبب مرگ سلول­ها در اثر برهمکنش با یون سوپراکسیداز و تشکیل پروکسی نیتریت می­شود، که باعث کاهش معنی­دار مقادیر FRAP که نشان دهنده ظرفیت آنتی­اکسیدانیست شود. همچنین می­تواند بر مسیرهای سیگنالینگ پیش آپوپتوتیک از طریق گیرنده­های جفت شونده با G پروتئین و همچنین اثر بر فسفریلاسیون فاکتور رونویسی P53 تولید سایتوکاین­های التهابی همچون NF-kB ، متابولیسم و آپوپتوز سلول­ها را دستخوش تغییر نماید. در این پروژه پس از مدت 2 ماه قرار گیری موش­ها در معرض تیواستامید، سلول­های بافت کبد به تدریج به سمت فیبروزه شدن تغییر یافته و پس از 4 ماه برخی سلول­ها دچار نکروز شدند که حاکی از اثرات برگشت ناپذیر این ماده در بدن است.

 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیولوژی (زیست شناسی)

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.