Ethics code: IR.IAU.PIAU.REC.1400.001
استادیار، گروه زیست شناسی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران ، ma_nejadali@yahoo.com
چکیده: (560 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماری کبد چرب غیر الکلی یک مشکل جهانی است که ۴۵-۶ درصد از کل جمعیت جهان را تحت تاثیر قرارداده است. .آدیپوکاین ها از بافت چربی تولید و ترشح می شود و بر فرآیند های التهاب، حساسیت به انسولین، استئاتوز ساده کبد و NASH موثر هستند. رزیستین آدیپوکاینی با وزن مولکولی ۵/۱۲ کیلو دالتون است که سبب رسوب چربی در کبد و مقاومت به انسولین کبدی میگردد. در این مطالعه ارتباط پلی مورفیسم rs1862513 ژن رزیستین با تری گلیسیرید، شاخص مقاومت به انسولین و بیماری کبد چرب غیرالکلی در یک جمعیت از زنان ایرانی بررسی شده است.
روش کار: در این پژوهش تعداد ۶0 زن مبتلا به کبد چرب غیر الکلی و ۶0 زن به عنوان شاهد، مورد بررسی قرار گرفت. استخراج DNA با روش salting out انجام شد و متغیرهای بیوشیمیایی با روش استاندارد و سطح انسولین و رزیستین با الایزا اندازه گیری شد. تعیین ژنوتیپ با روش واکنش زنجیره ای پلیمراز- چندشکلی طول قطعه محدود انجام شد. داده ها با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد سطح رزیستین، قند ناشتا، انسولین، شاخص مقاومت به انسولین، نمایه توده بدنی و سن در زنان مبتلا به کبد چرب غیر الکلی (NAFLD-non-alcoholic fatty liver disease) نسبت به زنان سالم بالاتر و سطح (High-density lipoprotein) HDL-C کمتر است و تفاوت معنیدار در متغیرهای مذکور بین دو گروه سالم و بیماران مبتلا NAFLD وجود دارد. پلی مورفیسم rs1862513 ژن رزیستین با سطح HDL-C ارتباط معنی دار نشان داد. همچنین تفاوت معنی دار در سطح رزیستین، نمایه توده بدنی و سن در زنان سالم حامل ژنوتیپهای CC، GG و GCیافت شد. تحلیل رگرسیونی نشان داد تفاوت معنی دار در توزیع فراوانی ژنوتیپهای GG, GC پلی مورفیسم rs1862513 بین سالم و بیماران مبتلا NAFLD وجود دارد (05/0P<). تفاوتی در فراوانی ژنوتیپها در زنان سالم و مقاوم به انسولین مشاهده نشد (05/0P>).
نتیجهگیری: پلی مورفیسم rs1862513 ژن رزیستین با سطح رزیستین در زنان سالم ارتباط دارد. پلی مورفیسم rs1862513 ژن رزیستین با بیماری کبد چرب غیر الکلی ارتباط دارد، اما ارتباطی بین این پلی مورفیسم با مقاومت به انسولین یافت نشد
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بیوشیمی بالینی