Research code: 01
Ethics code: 01
Clinical trials code: مقاله مستخرج از پایان نامه کارشناسی ارشد است
استاد، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علومتربیتی و روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، mgoodarzi@rose.shirazu.ac.ir
چکیده: (1003 مشاهده)
زمینه و هدف: در بیماران مبتلا به ام.اس، تجربه استرس میتواند در نحوه مقابله با بیماری و محیط تأثیر پایداری بگذارد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مؤلفههای کیفیت زندگی و مؤلفههای نیروی اراده در پیشبینی استرس ادراک شده در بیماران مبتلا به ام.اس بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی بود. از بین بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با تجربه درد مزمن که به بیمارستان امام خمینی شهر تهران مراجعه کرده بودند، 118 بیمار به صورت نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای به کار رفته در این پژوهش شامل مقیاس استرس ادراک شده کوهن، مقیاس کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و مقیاس نیروی اراده گودرزی بود. دادهها با استفاده ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که مؤلفههای سلامت جسمی و سلامت روان از مقیاس کیفیت زندگی و مؤلفهی استقلال و شجاعت از مقیاس نیروی اراده به طور معناداری استرس ادراک شده را پیشبینی میکنند. مقدار ضریب رگرسیونی استاندارد شده برای سلامت جسمی 360/0-، برای سلامت روان 249/0- و برای استقلال و شجاعت 333/0- بود.
نتیجه گیری: سلامت جسمی، سلامت روان و استقلال و شجاعت میتوانند با تأثیر بر استرس ادراک شده بیماری ام.اس و اجتناب وی از استرس ام.اس، بر بهزیستی روانشناختی تأثیر گذاشته و مشکلات ناشی از استرس را افزایش دهند. از این رو لازم است این عوامل در مدیریت و درمان این بیماران مورد توجه قرار گیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی