Research code: این مقاله مستقل پژوهشی میباشد
Ethics code: مقاله مستخرج از رساله دکتری بوده و نویسندگان متعهد می ش
Clinical trials code: این مقاله مستقل پژوهشی میباشد
استادیار، گروه روانشناسی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران ، bhossein@gmail.com
چکیده: (1554 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی با یک ناهمگونی بالینی در رابطه با شدت بیماری و ویژگیهای خاص، مانند خشم و افسردگی شناخته میشوند. هدف از انجام تحقیق حاضر تبیین نقش خودشیفتگی آسیبپذیر و خودشیفتگی بزرگمنشانه در اختلال شخصیت مرزی بود.
روش کار: برای انجام پژوهش توصیفی حاضر که با روش مدلیابی معادلات ساختاری و تحلیل عامل تاییدی انجام شد، 102 زن و 58 مرد مراجعهکننده به کلینیکهای روانپزشکی و روانشناسی در شهر شیراز به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شده و پرسشنامههای خودشیفتگی مرضی پینکاس و اختلال شخصیت مرزی لیشنرینگ را تکمیل کردند.
یافتهها: نتایج نشان داد متغیر خودشیفتگی آسیبپذیر بر ترس از صمیمیت (37/0)، واقعیتآزمایی آسیب دیده (55/0)، مکانیزمهای دفاعی اولیه (62/0) و آشفتگی هویتی(69/0) تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین مشخص شد بین خودشیفتگی بزرگمنشانه با ترس از صمیمیت (71/0)، واقعیت آزمایی آسیبدیده (64/0)، مکانیزمهای دفاعی اولیه (38/0) و آشفتگی هویتی (26/0) تاثیر مثبت و معنادار دارد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد میشود مسئولین و متخصصین به متغیرهای خودشیفتگی آسیبپذیر و خودشیفتگی بزرگمنشانه توجه ویژهای داشته باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی بالینی