جلد 30، شماره 1 - ( 1-1402 )                   جلد 30 شماره 1 صفحات 221-206 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 0
Ethics code: IR.IAU.ZAH.REC.1400.009
Clinical trials code: 0

XML English Abstract Print


استادیار، گروه روانشناسی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران ، reza.sanagoo@gmail.com
چکیده:   (1141 مشاهده)
زمینه و هدف: ام اس از شایعترین بیماری‌های مزمن سیستم عصبی مرکزی است. این بیماری باعث ایجاد اختلالات روانی متعددی در  افراد می‌گردد که در میان آن‌ها افکار اضطرابی و عدم امید به زندگی از شیوع بالایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف اثر درمان شناختی رفتاری در کاهش افکار اضطرابی و امید به زندگی در زنان مبتلا به ام اس در شهر تهران انجام گرفته است.
روش کار: پژوهش حاضر، از نوع پژوهش‌های نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون - پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل و با استفاده از انتخاب آزمودنی‌ها در گروه‌های آزمایشی و کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان مبتلا به ام اس عضو انجمن ام اس عضو شهر تهران را   تشکیل دادند. نمونه پژوهش حاضر به تعداد ۳۰ نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به شیوه گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 1 و نیم ساعته در معرض درمان شناختی-رفتاری قرار گرفتند و برای گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای انجام نگرفت. ابزار پژوهش شامل مقیاس امید اشنایدر و همکاران (1991)،   و مقیاس افکار اضطرابی ولز (1994) بود. در این پژوهش از تحلیل کواریانس چند متغیری و تک متغیری، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شده است.
یافته‌ها: یافته نشان می­دهد که فرضیه­های پژوهش مبنی بر اثربخشی درمان شناختی-رفتاری در کاهش افکار اضطرابی در زنان مبتلا به ام اس و اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر افزایش امید به زندگی در زنان مبتلا به ام اس  تأیید شده است.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد اثردرمان شناختی رفتاری در کاهش افکار اضطرابی و امید به زندگی در زنان مبتلا به ام اس در شهر تهران بود. (001/0).وبه نقش و اثردرمان شناختی رفتاری در کاهش افکار اضطرابی و امید به زندگی در زنان مبتلا به ام اس تاکید شد.
متن کامل [PDF 769 kb]   (223 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.