Research code: IR.IAU.YAZD.REC.1399.011
Ethics code: IR.IAU.YAZD.REC.1399.011
دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد، ایران ، behnaz.khavanizade@gmail.com
چکیده: (938 مشاهده)
زمینه و هدف: افراد بسیاری تحت جراحی برای درمان فتق دیسک کمری قرار میگیرند. عدم عود هرنیاسون دیسک پس از عمل جراحی از اهداف مهم در این بیماران است. عود فتق دیسک بین مهرهای به عواملی ازجمله شیوه جراحی بستگی دارد. هدف از مطالعه بررسی میزان عود فتق دیسک بین مهرهای کمری در دو روش جراحی همی لامینکتومی و پارشیال لامینکتومی است.
روش کار: این مطالعه از نوع تحلیلی و به صورت گذشتهنگر است. جامعه شامل 400 نفر بیمار بستری در بیمارستان مرتاض یزد که در طی سه سال تحت عمل جراحی هرنیاسیون دیسک بین مهرهای کمری به دو روش جراحی ذکر شده قرار گرفتهاند. اطلاعات متغیرهای موثر با استفاده از مصاحبه و برگ شرح عمل جمعآوری شد. نتایج به وسیله آزمونهای T-Test، Fisher-exact ،Chi-Square و نرم افزار SPSS-17 مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: از 400 بیمار مورد بررسی، 338 نفر (5/84 درصد) تحت جراحی پارشیال لامینکتومی و 62 نفر (6/15 درصد) همیلامینکتومی قرارگرفتند. 35 نفر (8/8 درصد) دچار عود فتق دیسک بین مهرهای کمری شدند. میزان عود بیماری در دو گروه جراحی با 080/0p= معنی دار نشد. بررسی ارتباط عود در این دو روش جراحی با سایر ریسک فاکتورهای موثر برعود فتق دیسک نشان داد که در بیماران خانم، بازه سنی54-45سال، افراد با مشاغل سبک و بیماران غیرسیگاری ریسک عود در روش پارشیال لامینکتومی کمتر از روش همیلامینکتومی است.
نتیجهگیری: عوامل موثر در عود فتق دیسک بین مهرهای در این مطالعه بر حسب نوع عمل جراحی شناسایی شدند. با توجه به این عوامل میتوان ریسک فاکتورهایی را برای جلوگیری از عود فتق دیسک پس از عمل جراحی، تعیین کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
جراحی مغز و اعصاب