دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران ، Javadkhalatbaripsy2@gmail.com
چکیده: (5420 مشاهده)
زمینه و هدف: متغیرهای ذهن آگاهی و سرسختی روانشناختی نقش مؤثرتری در پیشبینی اضطراب رقابتی ورزشکاران دارد، میتواند در ارائه راهکارهایی برای جلوگیری از عواقب نامطلوب مرتبط با اضطراب ورزشی مؤثر باشد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی مدل پیش بینی اضطراب رقابتی بر اساس ذهن آگاهی با در نظر گرفتن نقش میانجی سرسختی در ورزشکاران تیمهای ملی بود.
روش کار: روش پژوهش توصیفی و از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه ورزشکاران گروههای ملی انفرادی و تیمی در سال 1398 بودند. تعداد افراد نمونه 300 ورزشکار بود که بر اساس ملاکهای ورود و خروج پژوهش و بهصورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سرسختی کوباسا (1989)، پرسشنامه ذهن آگاهی پنج وجهی (2006) و مقیاس اضطراب رقابتی مارتنز و همکاران (1990) بودند. دادههای گردآوری شده با روش مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج تحلیل دادهها نشان داد که مدل پیشبینی اضطراب رقابتی بر اساس ذهن آگاهی با در نظر گرفتن نقش میانجی سرسختی بر اساس دادههای تجربی از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین اثر مستقیم و غیرمستقیم ذهن آگاهی بر اضطراب رقابتی ورزشکاران مورد تأیید قرار گرفت (05p<). همچنین سرسختی بهطور مستقیم بر اضطراب رقابتی ورزشکاران اثر میگذارد (05p<).
نتیجهگیری: به طور کلی یافتههای پژوهش حاضر اهمیت و ضرورت توجه به متغیرهای واسطهای ذهن آگاهی را به عنوان عوامل اثرگذار با اضطراب رقابتی در ورزشکاران مطرح ساخت. با شناسایی این سازههای روانشناختی به عنوان متغیرهای واسطهای در ورزشکاران میتوان گامی مؤثر در پیشگیری از پیامدهای نامطلوب در مسابقات ورزشی برداشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی