جلد 26، شماره 11 - ( 11-1398 )                   جلد 26 شماره 11 صفحات 42-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، zohre.bahrami.110@gmail.com
چکیده:   (3419 مشاهده)
زمینه و هدف: سرطان یکی از مسائل مهم و اصلی بهداشت و درمان در ایران و سراسر جهان می­باشد و خستگی یکی از شایع‌ترین مشکلات مرتبط با سرطان است. خستگی مرتبط با سرطان به صورت قابل توجهی بر سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی بیمار اثر دارد و با کاهش بقا و افزایش میزان مرگ و میر بیماران در ارتباط است. با توجه به اهمیت خستگی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان و نیز کمبود دانش در این زمینه، پژوهش حاضر با هدف بررسی فراوانی و شدت خستگی و ارتباط آن با ویژگی­های جمعیت شناختی و بالینی در بیماران مبتلا به سرطان، انجام شد.
روش­ کار: در یک مطالعه توصیفی-مقطعی، 290 بیماران مبتلا به سرطان به روش نمونه­گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. گردآوری داده­ها به روش خودگزارش­دهی و ابزار آن پرسش نامه «مقیاس خستگی سرطان» (Cancer Fatigue Scale-CFS) و پرسش نامه خصوصیات جمعیت شناختی و بالینی بود. داده­ها با کمک روش­های آماری همبستگی پیرسون و اسپیرمن، ANOVA و آزمون T مورد بررسی قرار گرفتند (05/0P <).
یافته ­ها: میانگین نمره خستگی بیماران، برای زیرمقیاس­های جسمی، عاطفی، شناختی و کل، به ترتیب 896/5± 6/12، 186/3±4/7، 658/3±2/5 و 285/9±1/25 محاسبه شد. نتایج نشان داد که شدت خستگی با سطح تحصیلات و درآمد خانواده رابطه معکوس و معنادار دارد. همچنین بین وجود متاستاز و شدت خستگی رابطه مستقیم و معنادار مورد تایید قرار گرفت (05/0P<).
نتیجه­ گیری: با توجه به وجود خستگی در بیماران مبتلا به سرطان و ارتباط آن با عوامل جمعیت شناختی و بالینی، پرستاران به عنوان اعضای کلیدی تیم مراقبت و درمان، باید خستگی و نقش مشخصه­های جمعیت شناختی و بالینی را مورد توجه قرار دهند و در ارائه مراقبت­های کل نگر، اقدامات اثربخشی را عرضه نمایند.
 
متن کامل [PDF 719 kb]   (936 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.