جلد 26، شماره 5 - ( 5-1398 )                   جلد 26 شماره 5 صفحات 55-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadi Ghozlojeh A, Delavari H, Ramazani A. Evaluation of psychometric properties of Persian version of social comparisons during chronic illness scale. RJMS 2019; 26 (5) :46-55
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5388-fa.html
احمدی قوزلوجه احمد، مهدی زاده تواسانی علی، دلاوری حسین، رمضانی عاطفه. ارزیابی ویژگی‌های روان‌سنجی نسخه فارسی مقیاس مقایسه اجتماعی در طی بیماری مزمن. مجله علوم پزشکی رازی. 1398; 26 (5) :46-55

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5388-fa.html


دانشگاه شهید چمران، اهواز، خوزستان، ایران ، Ahmadi.drc@gmail.com
چکیده:   (2674 مشاهده)
زمینه و هدف: هنگامی که فرد تحت شرایط تنش­زا، مانند مقابله با بیماری قرار می­گیرد اغلب خود را با دیگران مقایسه می­کند و این موضوع می­تواند او را تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش با هدف بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی مقیاس مقایسه اجتماعی در طی بیماری مزمن انجام شد.
روش‌ کار: روش این پژوهش توصیفی از نوع مطالعات همبستگی بود. از میان بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان­های شهر یزد در سال­ 1396، 200 نفر به شیوه نمونه­گیری تصادفی انتخاب شدند. برای مطالعه روایی این مقیاس از روش­های روایی محتوا، ملاکی و سازه استفاده شد. جهت سنجش روایی سازه از تحلیل عاملی اکتشافی و محاسبه ضریب همبستگی گویه­ها و عوامل با نمره کل و برای بررسی روایی ملاکی نیز از مقیاس­های حمایت اجتماعی (سهرابی و همکاران، 1386) و فرم کوتاه کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1998) به عنوان ملاک استفاده شد. پایایی مقیاس نیز با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ بررسی گردید. برای تحلیل داده­ها از ضریب آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی با بهره‌گیری از نرم­افزارSPSS  نسخه 21 استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با روش تحلیل مولفه­های اصلی دو عامل برداشت منفی و برداشت مثبت را نشان داد. ضریب همبستگی بین گویه­ها با نمره کل بین 31/0 تا 87/0 بود که همه ضرایب معنادار و تایید کننده روایی سازه مقیاس بود. همچنین ضرایب همبستگی بین مقیاس مذکور با حمایت اجتماعی 56/0 و کیفیت زندگی 72/0 به­دست آمد که تایید کننده روایی ملاکی مقیاس بود. با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ نیز پایایی کل مقیاس 92/0 و عامل برداشت منفی 98/0 و برداشت مثبت 86/0 به­دست آمد.
نتیجه‌گیری: با توجه به روایی و پایایی مطلوب نسخه فارسی مقیاس مقایسه اجتماعی در طی بیماری مزمن می­توان از آن در پژوهش­های مرتبط با مقایسه اجتماعی در افراد مبتلا به بیماری مزمن استفاده کرد.
 
متن کامل [PDF 806 kb]   (1076 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb