دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، alirajabi14@gmail.com
چکیده: (4368 مشاهده)
زمینه و هدف: هدف تحقیق حاضر مقایسه تأثیر یک برنامه تمرین درمانی و مصرف خوراکی زعفران بر مقادیر IL-6، TNF-a و کنترل گلایسمیک در زنان چاق دیابتی نوع 2 بود.
روش کار: روش تحقیق حاضر از نوع شبه تجربی، با طرح اندازهگیری مکرر بود. 48 زن چاق دیابتی نوع 2 بهصورت تصادفی به چهار گروه مساوی (زعفران+تمرین، تمرین+دارونما، زعفران، دارونما) تقسیم شدند. گروه زعفران+تمرین و تمرین+دارونما به مدت 8 هفته (سه جلسه در هفته، تمرین هوازی با شدت 60 تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه) انجام دادند. دوز روزانه 400 میلیگرم پودر سرگل زعفران (یکبار در روز) به مدت دو ماه استفاده شد. دارونما، محتوی 400 میلیگرم آرد گندم بود. در ادامه متغیرهای IL-6 و TNF-a، گلوکز خون و HbA1c موردبررسی قرار گرفتند. از آزمون شاپیرو-ویلک، تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی و تحلیل واریانس یکراهه با تست تعقیبی LSD استفاده شد.
یافته ها: در مرحله پسآزمون نسبت به پیشآزمون در گروههای مداخله متغیر IL-6 و TNF-a، گلوکز خون و HbA1c کاهش معنیدار و نیز در مرحله پسآزمون بین گروه، زعفران+تمرین با تمرین+دارونما، زعفران+تمرین با زعفران، زعفران+تمرین با دارونما، زعفران با گروه دارونما اختلاف معنیدار بود (05/0p<). همچنین در متغیر وزن و BMI، بین گروه زعفران+تمرین با دارونما، تمرین+دارونما با دارونما و زعفران با گروه دارونما اختلاف معنیدار بود (05/0p<).
نتیجه گیری: میتوان احتمال داد انجام فعالیت هوازی و مصرف زعفران یک اثر محافظتی در مقابل ازدیاد شاخصهای (گلوکز خون و HbA1c) اعمال میکند. احتمال دارد کاهش گلوکز خون، IL-6 و TNF-a در گروههای دریافتکننده زعفران به علت وجود متابولیتهای زعفران مصرفی خصوصاً فلاوونوئیدهای (کروستین و کروسین) و افزایش سیستم دفاعی آنتیاکسیدانی از طریق زعفران دانست.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
طب ورزش