زمینه و هدف: امروزه از از ژنتیک به عنوان عامل مهم و بسیار تاثیرگذار در ابتلا به پوکی استخوان و چاقی یاد میشود. به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی ارتباط واریانت ژن TGF-β1 با نتایج تنسنجی و تراکم استخوان در زنان یائسه تهرانی مراجعهکننده به بیمارستان شریعتی تهران طراحی و اجرا گردید.
روش کار: به منظور انجام این پژوهش مقطعی، 254 خانم یائسه در سنین 46 تا 78 سال مورد بررسی قرار گرفتند. ترکیب بدنی توسط دستگاه سنجش توده بدنی اندازهگیری گردید. ارزیابی فعالیت بدنی با استفاده از فرم کوتاه شده پرسشنامه فعالیت بدنی انجام شد. اندازهگیری تراکم معدنی استخوان نیز به روش DEXA انجام گرفت. همچنین شناسایی پلیمورفیسم فاکتور رشد تغییردهنده بتا 1 (1800470rs:) به روش RFLP–PCR انجام گرفت. یافتههای حاصل با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 20 و با روش ANOVA مورد آنالیز قرار گرفت.
یافتهها: نتایج این مطالعه شیوع پوکی استخوان زنان تهرانی را در ناحیه ستون مهرهها و لگن به ترتیب 7/17 و 4/2 درصد نشان داد. بررسی توزیع فراوانی ژنوتایپهای ژن (1800470rs:) TGF-β1 برای اولین بار در ایران نشان داد که فراوانی ژنوتایپهای این واریانت به ترتیب عبارتند از (TT)3/28 درصد، (TC) 48 درصد و (CC) 6/23 درصد. نتایج نشان دادهاند این واریانت از (1800470rs:) TGF-β1 بعد از تنظیم برای وزن، سن، سن یائسگی، فعالیت بدنی و کالری دریافتی فاقد ارتباط مستقیم با ویژگیهای تن سنجی و تراکم استخوان است (05/0< p).
نتیجهگیری: به نظر میرسد که واریانت (1800470rs:) TGF-β1 در خانمهای یائسه نقش مستقیمی بر تراکم معدنی استخوان و ترکیب بدن نداشته باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |