زمینه و هدف: کبد بزرگترین اندام درونی و مهمترین عضو پس از قلب و مغز در بدن انسان است و بدون آن ادامه حیات غیر ممکن است. تشخیص بیماری های کبدی نیازمند زمان طولانی و تخصص کافی پزشک معالج دارد. روش های آماری میتوانند همانند یک سیستم پیش بینی اتوماتیک در جهت تشخیص دقیق و سریع بیماری های کبد به پزشکان متخصص کمک کنند. مدل مارکف پنهان از روش های هوشمند و قوی آمار است که در راستای این هدف در پژوهش حاضر به کار رفته است.
روش کار: داده های این پژوهش مقطعی، اطلاعات پرونده بیمارانی است که به 5 نوع مختلف بیماری های کبد از جمله سیروز کبدی، سرطان کبد، هپاتیت حاد، هپاتیت مزمن و کبد چرب مبتلا و در سال های 1385 تا 1392 در بیمارستان افضلی پور کرمان بستری بوده اند. مدل مارکف پنهان با الگوریتم آموزشی EM به داده ها برازش و برای ارزیابی عملکرد آن معیارهای دقت، حساسیت و ویژگی استفاده شد.
یافته ها: میزان دقت، حساسیت و ویژگی مدل برای تشخیص هر بیماری کبدی جداگانه محاسبه شد و بالاترین مقدار آنها در تشخیص سیروز کبدی با میزان دقت 77/0، حساسیت 82/0 و ویژگی 96/0 بدست آمد. همچنین کمترین میزان هم در تشخیص کبد چرب با دقت 65/0، حساسیت 69/0 و ویژگی 94/0 بود.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش حاکی از توانمندی بالقوه مدل مارکف پنهان است لذا به کار گیری این مدل در زمینه تشخیص بیماری های کبدی پیشنهاد می شود
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |