زمینه و هدف : توزیع عادلانه امکانات و تسهیلات بهداشتی درمانی یکی از اصلی ترین پیش نیازهای افزایش سطح برخورداری جامعه از خدمات و مراقبتهای سلامت میباشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان بوشهر از نظر شاخص های بهداشتی درمانی با استفاده از روش تاکسونومی عددی انجام گرفته است.
روش کار : با در نظر گرفتن مولفههای مورد بررسی، رویکرد حاکم بر این پژوهش، توصیفی مقطعی است. شهرستانهای استان بوشهر (9 شهرستان) جامعه آماری پژوهش را شامل میشوند که براساس 21 شاخص رتبه بندی شدهاند. دادهها به روش کتابخانهای و با استفاده از پایگاه اطلاعاتی مرکز آمار ایران جمع آوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک روش تاکسونومی عددی و نرم افزارهای Excel و SPSS به انجام رسید.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان میدهد که اختلاف و شکاف زیادی از نظر بهرهمندی از شاخصهای ساختاری بهداشت و درمان بین شهرستان های استان وجود دارد. شهرستان گناوه و دیر به ترتیب با 477/0 و 973/0 برخوردارترین و محروم ترین شهرستان های استان بوشهر از نظر شاخص های مورد بررسی تعیین شدند.
نتیجه گیری : با توجه به نتایج پژوهش، شهرستان دیر با کمترین بهرهمندی از شاخص های ساختاری بهداشت و درمان (سطح توسعه نیافته) باید در اولویت برنامهریزی و محرومیتزدایی قرار گیرد و برای آن برنامههای ضربتی در نظر گرفته شود. پیشنهاد میشود کاهش شکاف خدمات بهداشتی درمانی در شهرستانهای استان از طریق برنامهریزیهای توسعه محور در اولویت قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |