زمینه و هدف:
توکوترینولها (Tocotrienols) که در گذشته به دست فراموشی سپرده شده
بودند، امروزه به علت اثرات آنتی اکسیدانی و غیر آنتی اکسیدانی مورد توجه قرار
گرفته اند. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثرات 8 هفته مصرف روغن کلزا غنی شده
با mg 200 توکوترینول برکنترل گلیسمی و استرس اکسیداتیو بیماران دیابتی نوع 2 انجام
شد.
روش کار: در
این کارآزمایی بالینی 50 بیمار دیابتی نوع2 (قند خون ناشتا > 126mg/dl) به طور تصادفی
به دو گروه (مداخله و کنترل) تقسیم شدند. گروه مداخله روزانه 15 گرم روغن کلزا غنی
شده با mg200 توکوترینول (T3) و گروه کنترل همان میزان روغن کلزا بدون توکوترینول دریافت کردند.
نمونه خون افراد در ابتدا و بعد از 8 هفته مداخله جمع آوری گردید و قند خون ناشتا،
انسولین، شاخص مقاومت به انسولین (HOMA-IR = Homeostasis Model Assessment for
Insulin Resistance)، مالون دی آلدئید (MDA=Malon Di Aldehyde) و ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (Total Antioxidant
Capacity =TAC) اندازه گیری شدند. در ابتدا و انتهای مطالعه وضعیت آنتروپومتری، سطوح
فعالیت بدنی، دریافت مواد غذایی نیز برآورد شد و بین دو گروه مقایسه گردید.
یافته ها: در
گروه مداخله FBS، TAC و MDA به طور قابل توجهی 20، 25 و 35 درصد
کاهش یافت و همچنین در پایان مطالعه دو گروه تفاوت آماری معنی داری داشتند (05/0p <). سطوح HOMA_IR در گروه مداخله کاهش یافت، اما در حد
معنی دار نبود و در سطوح انسولین تغییری مشاهده نشد.
نتیجهگیری:
اطلاعات به دست آمده از این مطالعه پیشنهاد کننده این مطلب است که توکوترینول میتواند
شاخصهای وضعیت گلیسمی و استرس اکسیداتیو را بهبود بخشد، اما اثر آن بر حساسیت
انسولینی نیاز به مطالعات آینده دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |