جلد 16 - آبان                   جلد 16 - آبان صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zarif Yeganeh M, Eghtesadi S, Vakili M, Faghih A, Haghani H, Noormohammadi I et al . Nutritional Assessment of Cancer Patients during Chemotherapy in Iran University of Medical Sciences Affiliated Hospitals, 2006-2007. RJMS 2009; 16
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-1273-fa.html
ظریف‌یگانه مریم، اقتصادی شهریار، وکیلی مسعود، فقیه امیر‌حسین، حقانی حمید، نور‌محمدی عیسی و همکاران.. ارزیابی وضعیت تغذیه بیماران مبتلا به سرطان در ‌طی شیمی‌درمانی در بیمارستان‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران سال 86- 1385 . مجله علوم پزشکی رازی. 1388; 16 ()

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-1273-fa.html


چکیده:   (10713 مشاهده)

    زمینه و هدف: سوء‌تغذیه ناشی از سرطان و تحلیل ذخایر تغذیه‌ای می‌تواند منجر به افزایش خطر بیماری‌زایی، کاهش پاسخ به درمان‌های ضدسرطان و مدت بقای کمتر در بیماران مبتلا به سرطان شود. این پژوهش به‌منظور ارزیابی وضعیت ‌تغذیه بیماران مبتلا به سرطان در‌طی شیمی‌درمانی در بیمارستان‌های تابعه دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات‌ بهداشتی-درمانی ایران صورت گرفت.

روش‌ بررسی: در این پژوهش که به روش طولی انجام شد، 71بیمار بزرگسال مبتلا به انواع بدخیمی به‌روش نمونه‌گیری طبقه‌ای با تخصیص متناسب از دو بیمارستان رسول اکرم(ص) و فیروزگر تهران انتخاب شدند. وضعیت تغذیه آن‌ها توسط شاخص‌‌های ‌تن‌سنجی (BMI، MAC، AMA، TSF) وبیوشیمیایی (آلبومین و توتال‌‌پروتئین سرم)، دریافت غذایی (پرسشنامه‌یادآمدغذایی‌24‌ساعته و ثبت‌غذایی3روزه) و  پرسشنامهPG-SGAOttery’s در سه مقطع زمانی آغاز، میانه و پایان دوره کامل شیمی‌درمانی ارزیابی شد.داده‌ها توسط آزمون‌هایRepeated Measure ANOVA ، Wilcoxon  و  Kruskal-Wallis در نرم‌افزار  SPSS V.12 آنالیز‌شدند.

یافته‌ها: در طول دوره درمان، میانگین شاخص‌های آنتروپومتری و بیوشیمیایی در 50 بیمار زنده تا پایان دوره درمان روند افزایش غیرمعنی‌دار و میانگین مصرف درشت‌مغذی‌ها و انرژی آن‌ها روند کاهش غیر‌معنی‌دار یافت. 21 نفر از بیماران در‌طول دوره‌درمان فوت شدند که میانگین  BMIو MAC آن‌ها روند کاهش معنی‌دار (به ترتیب: 01/0=p، 02/0=p) داشت. درصد سوء‌تغذیه در طول دوره‌درمان، بر اساس شاخص‌های مذکور از 100-0% متغیر بود که در بیماران زنده تا پایان درمان روندی تقریباً ثابت و برای فوت‌شده‌ها روند افزایشی داشت. بر اساس   پرسشنامهPG-SGAOttery’s، 80% بیماران زنده و 100% فوت‌شده‌ها به مداخله تغذیه‌ای نیازداشتند.

نتیجه‌گیری: میزان سوءتغذیه در افراد فوت‌شده در طول درمان، بیماران در مرحله پیشرفته بیماری و افراد با بدخیمی‌های با منشاء ناشناخته و همچنین قسمت فوقانی‌دستگاه گوارش و ریه بیشتر از سایرین بود. تخمین درصد سوءتغذیه در بیماران مبتلا به سرطان بسته به ابزار به کاررفته، مرحله، نوع و وضعیت‌ حیات متفاوت است. بنابراین ارزیابی وضعیت تغذیه این بیماران در بدو تشخیص بیماری با هدف اعمال مداخله تغذیه‌ای مناسب و پیگیری وضعیت تغذیه بیمار در‌طی دوره ‌درمان‌های ضد‌سرطان ضروری است.

متن کامل [PDF 298 kb]   (5360 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم تغذیه

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb