Razi Journal of Medical Sciences
مجله علوم پزشکی رازی
RJMS
Medical Sciences
http://rjms.iums.ac.ir
39
journal39
2228-7043
2228-7051
en
jalali
1397
11
1
gregorian
2019
2
1
25
11
online
1
fulltext
fa
تعیین غلظت باقی مانده سموم بنومیل و دیازینون در توتفرنگی و ارزیابی مخاطره سلامت ناشی از آن
Determination of benomyl and diazinon residues in strawberry and its related health implications
بهداشت عمومی
Public Health
پژوهشي
Research
<strong><span style="color:#0070C0;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">زمینه و هدف: </span></span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">از آنجا که باقیمانده سموم شیمیایی در محصولات غذایی برای سلامتی انسان­ها مخاطرهآمیز است، این مطالعه با هدف تعیین غلظت باقی­مانده سموم بنومیل و دیازینون در توت­فرنگی و ارزیابی مخاطره سلامت ناشی از مصرف این محصول انجام یافت.</span></span></span><br>
<strong><span style="color:#0070C0;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">روش کار:</span></span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> در این مطالعه توصیفی، 30 نمونه توت­فرنگی کشتشده در گلخانه­ از بازار مصرف شهر همدان خریداری و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از آماده کردن و هضم نمونه­ها، غلظت باقی­مانده سموم بنومیل و دیازینون به روش اسپکتروفتومتری بهترتیب در طولموجهای 400 نانومتر و 245 نانومتر در سه تکرار تعیین شد. از طرفی مخاطره تجمعی باقیمانده سموم در توتفرنگی مطابق مدل مربوطه ارزیابی شد.</span></span></span><br>
<strong><span style="color:#0070C0;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">یافته ­ها:</span></span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> غلظت باقی­مانده سموم در نمونه­ها (میلیگرم در کیلوگرم) برای بنومیل در محدوده 013/0 تا 989/0 و برای دیازیون نیز در محدوده 01/0 تا 416/1 بود. همچنین میانگین غلظت هر دو سم، بیشتر از رهنمود سازمان بهداشت جهانی و اتحادیه اروپا بود. از طرفی هرچند ارزش شاخص </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">MOE<sub>T</sub></span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> با 51/180، بیانگر مخاطره تجمعی باقیمانده سموم بنومیل و دیازینون موجود در توتفرنگی بود، ولی نتایج محاسبه شاخص مخاطره سلامت نشان داد که بر اساس سرانه مصرف کنونی، باقیمانده سموم برای مصرفکنندگان توتفرنگی فاقد مخاطره است.</span></span></span><br>
<strong><span style="color:#0070C0;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجه­ گیری:</span></span></span></strong><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> هرچند نتایج نشان داد که مقادیر باقیمانده سموم در توتفرنگی برای مصرفکننده فاقد مخاطره بود، ولی با توجه به استفاده روزافزون از سموم شیمیایی برای تولید محصولات کشاورزی و باغی، برای دستیابی به ایمنی غذایی نسبت به پایش باقی­مانده سموم برای کسب اطلاع از میزان دریافت از طریق رژیم غذایی و اطمینان از عدم مخاطره آنها توصیه میشود.</span></span></span><br>
<br>
<strong>Background:</strong> Nowadays, since the pesticide residues in food products can cause adverse effect on the human health, this study was carried out to determine benomyl and diazinon residues in strawberry and also related health risk assessment.<br>
<strong>Methods:</strong> In this descriptive study, a total of thirty specimens of greenhouse strawberries were collected from market basket of city of Hamedan. After preparation and processing the samples in the laboratory, benomyl and diazinon residues were determined using spectrophotometer at wavelength 400 nm for benomyl and 245 nm for diazinon in three replications. Also, health risk assessment was computed according to health risk assessment model.<br>
<strong>Results:</strong> The results showed that among the analyzed strawberry samples benomyl was detected in amounts ranging from 0.013 mg/kg to 0.989 mg/kg, and diazinon ranged from 0.01 mg/kg to 1.416 mg/kg. Also, the mean levels of both pesticide residues in strawberry samples were higher than the Maximum Residue Levels (MRL) established by WHO, and also the EU. On the other hand, although the value of the MOET index with 180.51 indicates the cumulative risk of benomyl and diazinon pesticides in strawberries, based on the results of health index, there are no potential health concerns through consuming of strawberry from the study area.<br>
<strong>Conclusion:</strong> Although the results of this study showed that there are no potential health risks for consumers through consuming of strawberry, with increasing use of chemical pesticides for farm and garden products, to achieve food safety, regular monitoring of pesticide residues in foodstuffs is recommended.
بنومیل, دیازینون, ایمنی غذایی, مخاطره سلامت, توت فرنگی
Benomyl, Diazinon, Food safety, Health risk, Strawberry
42
51
http://rjms.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3793-1&slc_lang=fa&sid=1
Somayeh
Abdi
سمیه
عبدی
s.abdi@iauh.ac.ir
3900319475328460043212
3900319475328460043212
Yes
Islamic Azad University, Hamedan, Iran
دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
Soheil
Sobhan Ardakani
سهیل
سبحان اردکانی
soheil_sobhan@yahoo.com
3900319475328460043213
3900319475328460043213
No
Hamedan Branch, Islamic Azad University
دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران