Razi Journal of Medical Sciences
مجله علوم پزشکی رازی
RJMS
Medical Sciences
http://rjms.iums.ac.ir
39
journal39
2228-7043
2228-7051
en
jalali
1396
6
1
gregorian
2017
9
1
24
159
online
1
fulltext
fa
بررسی تنوع گونه ها و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی انتروکوک های جدا شده از سبزی های خشک باز و بسته بندی عرضه شده تهران
Prevalence and antibiotic resistance of Enterococci species isolated from packed and unpacked dried vegetables distributed in Tehran
میکروبیولوژی
Microbiology
پژوهشي
Research
<p dir="RTL"><strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">زمینه و هدف</span></span></strong>: <span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">انتروکوکها کوکسیهای گرم مثبتی هستند که بهصورت فراوان از حیوانات و گیاهان و سبزیجات جدا میشوند. این مطالعه با هدف ارزیابی شیوع سویههای انتروکوک و تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی انتروکوکهای جدا شده از 7 نوع سبزی خشک که بهصورت تصادفی از فروشگاههای تهران جمع آوری گردیده، انجام شده است.</span></span></span><br>
<strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">روش کار</span></span></strong>: <span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">در یک مطالعه توصیفی، در 1394، تعداد 140 نمونه سبزی خشک باز و بستهبندی جمعآوری شد. نمونهها از نظر وجود انتروکوک با انجام رنگ آمیزی گرم، تستهای بیوشیمیایی مانند کاتالاز و ایجاد کلنیهای سیاهرنگ روی بایل اسکولین آزید تایید هویت شدند و با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی تا حد گونه شناسایی شدند. تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی جدایهها نسبت به شش آنتیبیوتیک به روش دیسک دیفیوژن و با استفاده از آزمون کاپا انجام شد.</span></span></span><br>
<strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">یافتهها</span></span></strong>: <span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">140 نمونه سبزی خشک 84 (60%) انتروکوک جدا گردید. مهمترین جدایه </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">E. faecium</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> با فراوانی 61 (6/72%) بود. سایر گونه ها بترتیب اهمیت عبارت بودند از: 10 جدایه </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">E<em>.durans</em></span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 6 جدایه </span></span></span><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">E. gallinaru</span></span></span></span></em><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 5 جدایه </span></span></span><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">E. faecalis</span></span></span></span></em><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">، 1 جدایه </span></span></span><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">E. avium</span></span></span></span></em><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> و 1 جدایه </span></span></span><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">E.</span></span></span></span></em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> <em>casseliflavus</em></span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">. تست تعیین حساسیت آنتیبیوتیکی نیز نشان داد که؛ 93% مقاوم به جنتامایسین، 48% مقاوم به ونکومایسین، 32% مقاوم به اریترومایسین، 15% مقاوم به تتراسایکلین، 4% مقاوم به کلرامفنیکل و 4% مقاوم به آمپی سیلین بودند.</span></span></span><br>
<strong><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجهگیری</span></span></strong>: <span style="color:black;"><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان دهنده آلودگی سبزیهای خشک جمعآوری شده در شهر تهران میباشد. با توجه به یافتهها، برای جلوگیری از آلودگی میکروبی مواد غذایی، آموزش افراد، رعایت اصول بهداشتی و نظارت در آمادهسازی، حمل و نقل، ذخیره سازی و عرضه مواد غذایی ضروری میباشد.</span></span></span><br>
</p>
<p><strong>Background</strong>: <em>Enterococci</em> are gram-positive cocci that have frequently been isolated from animal and vegetable foods. The aim of this study was to identify the prevalence and antibiotic susceptibility of enterococci isolated from seven types of vegetables randomly selected from grocery stores in Tehran.<br>
<strong>Methods</strong>: In this cross-sectional study, 140 samples were collected from April to October 2015. Enterococci were detected in samples using the Gram stain and biochemical tests such as catalase reaction, and hydrolyze bile esculin and identified at the species level by the common biochemical tests. Antibiotic susceptibility test of isolates with six antibiotics was also done using the disc diffusion method.<br>
<strong>Results</strong>: Eighty-four out of 140 (60%) samples showed enterococci. Of these, 72.6% belonged to the species Enterococcus faecium. The results showed that 10, 6, 5, 1 and 1 isolates were E.durans, E. gallinarum, E. faecium, E. avium and E.casseliflavus respectively. Low percentages of microorganisms were resistant to tetracycline (15%), ampicillin (4%), and chloramphenicol (4%). A high percentage of microorganisms were resistant to gentamicin (93%), vancomycin (48%), and erythromycin (32%).<br>
<strong>Conclusion</strong>: The results revealed contamination of dried vegetables in Tehran. According to the findings, we conclude that training of dealers and food suppliers are necessary and healthy principals should be followed. Also, supervision on food packing and storage should be considered to prevent food microbial contamination.<br>
</p>
<p></p>
سبزی خشک, انتروکوکوس, مقاومت آنتی بیوتیکی, تهران
Vegetables, Enterococcus, Antibiotic resistance, Tehran
21
29
http://rjms.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-959-5&slc_lang=fa&sid=1
Maryam
abbaspour
مریم
عباس پور
mary.abbaspour2013@gmail.com
3900319475328460039449
3900319475328460039449
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران.
Zahra
Rajabi
زهرا
رجبی
z_rajabi.arshad@yahoo.com
3900319475328460039450
3900319475328460039450
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران.
Mohammad Mehdi
Soltan Dallal
محمد مهدی
سلطان دلال
msoltandallal@gmail.com
3900319475328460039451
3900319475328460039451
Yes
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران.
Akram
Yazdani
اکرم
یزدانی
3900319475328460039452
3900319475328460039452
No
Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.