Razi Journal of Medical Sciences
مجله علوم پزشکی رازی
RJMS
Medical Sciences
http://rjms.iums.ac.ir
39
journal39
2228-7043
2228-7051
en
jalali
1390
11
1
gregorian
2012
2
1
18
92
online
1
fulltext
fa
بررسی روایی پرسش نامه بسامد خوراک جهت ارزیابی وضعیت دریافت غذایی فولات در مبتلایان به سرطان پستان
Validation of food frequency questionnaire to assess folate intake status in breast cancer patients
علوم تغذیه
Nutrition Sciences
پژوهشي
Research
<p> <strong> زمینه و هدف: </strong>کمبود در دریافت فولات میتواند با افزایش خطر بروز سرطان پستان همراه باشد. لذا، هدف از انجام این مطالعه بررسی روایی دادههای مربوط به دریافت فولات با غلظت پلاسمایی فولات جهت بررسی روایی پرسش نامه میباشد.<strong></strong> </p><p> <strong> روش کار: </strong>مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی (توصیفی – تحلیلی) است که روایی ( Food frequency questionnaire FFQ ) نیمه کمی (136 قلمی) را در 152 بیمار مبتلا به سرطان پستان با بدخیمی تایید شده و در محدوده سنی 35 الی 85 سال مورد بررسی قرار داده است. سطح پلاسمایی فولات با استفاده از الکتروکمیلومینسنس مورد سنجش قرار گرفت. همبستگی رگرسیون خطی بین مقادیر خام، تام و تعدیل شدهازانرژی ( Residual method ) فولات دریافتی با سطح پلاسمایی فولات مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین روایی از مولفههای حساسیت، ویژگی، سطح زیر منحنی ROC (AUC) ، ارزش اخباری مثبت و منفی و نسبت شانس در دو مدل در دو مدل براساس غلظت پلاسمایی فولات ( نانوگرم در هر میلی لیتر - ng/ml )[مدل I - 9/5 (رفرانس) و مدل II - 0/10(میانه و رفرانس) ] استفاده شد. </p><p> <strong> یافتهها: </strong>سطح پلاسمایی فولات همبستگی معنیدار با دریافت تام گروه سبزیها، نان وغلات (001/0= p )(و دریافت تام میوه ها (001/0= p ) و لبنیات (026/0= p ) داشت. ضرایب رگرسیون دریافت روزانه فولات و فولات تعدیل شده از انرژی با سطح پلاسمایی فولات پس از تعدیل اثر عوامل مخدوشکننده بهترتیب شامل 385/0 و 406/0 بودند (001/0= p ). سطوح زیرمنحنی ROC در مدل I (سطح پلاسمایی9/5 < نانوگرم در هر میلی لیتر ) 74/0 (85/0-63/0= CI 95%) و برای مدل II (سطح پلاسمایی0/10 < نانوگرم در هر میلی لیتر ) 61/0 (71/0-51/0= CI 95%) تخمین زده شد. مدل I ، قابلیت تشخیصی مناسبی از دریافت غذایی فولات با استفاده از FFQ را ارائه نمود (001/0= p ). </p><p> <strong> نتیجهگیری: </strong>یافتههای این مطالعه نشان داد، FFQ طراحی شده به عنوان ابزار مفید در بررسی وضعیت دریافت فولات در محتوای غذایی مبتلایان به سرطان پستان اهمیت کاربردی داشته و در عین حال برای بررسی وضعیت دریافت اقلام غذایی با محتوای فولات میتواند روایی قابل قبولی داشته باشد. </p>
<p> <strong> Background: </strong>Inadequate folate intake could be associated with increased breast cancer risk. The aim of the present study was to assess the folate intake by designed Food Frequency Questionnaire (FFQ) using plasma folate concentration. </p><p> <strong> Methods: </strong>This analytic cross-sectional study was conducted to evaluate the validity of the semi-quantitative FFQ (136 items) in 152 women with confirmed breast malignancy aged between 35 - 85 years old.. Folate plasma level was assessed by means of automated electrochemiluminescence. The Pearson and partial correlation coefficients were performed between the plasma level of folate and crude, total and energy-adjusted (residual) folate intakes. Area under ROC curve (AUC), sensitivity, specificity, positive and negative predictive values and odds ratio were fulfilled in two models in order to achieve validity assessment. </p><p> <strong> Results:<i> </i></strong>The folate plasma level was significantly correlated with total intake of vegetables, bread and cereal groups (p=0.001) and also with total intake of fruits (p=0.001) and dairy products (p=0.026). After adjusting for confounders, the folate plasma levels were correlated significantly with daily (β=0.39), and residual (β=0.41) folate intake levels (p=0.001). The area under ROC curves in model I (folate plasma level <5.9 ng/ml) was 0.74 (95%CI=0.63-0.85) and for model II (folate plasma level <10.0 ng/ml) was estimated as 0.61(95%CI= 0.51- 0.71). Model I indicated more appropriate predictive value (p=0.001) of folate intake assessment via FFQ. </p><p> <strong> Conclusion: </strong>The results of this study showed that FFQ described in this study could be a valid and appropriate tool for assessing folate intake status in dietary content of breast cancer patients and also could be representative and valid for assessing the folate rich-food intake status. </p>
پرسشنامه بسامد خوراک، روایی، فولات، گروههای غذایی، سرطان پستان.
Food frequency questionnaire, Validity, Folate, Food group, Breast cancer.
31
41
http://rjms.iums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-1290&slc_lang=fa&sid=1
Saeed
Pirouzpanah
سعید
پیروزپناه
3900319475328460020464
3900319475328460020464
Yes
Tabriz University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Forough-Azam
Taleban
فروغ اعظم
طالبان
3900319475328460020465
3900319475328460020465
No
, Shahid Beheshti University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
Siamak
Sabour
سیامک
صبور
3900319475328460020466
3900319475328460020466
No
, Shahid Beheshti University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
Parvin
Mehdipour
پروین
مهدیپور
3900319475328460020467
3900319475328460020467
No
Tehran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تهران
Morteza
Atri
مرتضی
عطری
3900319475328460020468
3900319475328460020468
No
Tehran University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تهران
Nazila
Farrin
نازیلا
فرین
3900319475328460020469
3900319475328460020469
No
Tabriz University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Anahita
Houshyar-Rad
آناهیتا
هوشیارراد
3900319475328460020470
3900319475328460020470
No
, Shahid Beheshti University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
Sara
Jalali-Farahani
سارا
جلالی فراهانی
3900319475328460020471
3900319475328460020471
No
, Shahid Beheshti University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
Nader
Karimian Khosroshahi
نادر
کریمیان خسروشاهی
3900319475328460020472
3900319475328460020472
No
, Shahid Beheshti University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی