TY - JOUR JF - RJMS JO - RJMS VL - 26 IS - 8 PY - 2019 Y1 - 2019/11/01 TI - Effect of aerobic exercise with dairy consumption (low-fat milk and yogurt) on some risk factors for cardiovascular disease in men with type 2 diabetes TT - تأثیر تمرین هوازی با مصرف لبنیات (شیر و ماست کم‌چرب) بر برخی عوامل خطرزای بیماری‌های قلبی- عروقی در مردان مبتلا به دیابت نوع 2 N2 - زمینه و هدف: دیابت نوعی بیماری مزمن و یکی از شایع‌ترین بیماری‌های غدد درون‌ریز و یکی از بزرگ‌ترین مشکلات بهداشتی در تمام کشورها می­باشد. هدف از این پژوهش تأثیر 12 هفته تمرین هوازی با مصرف لبنیات (شیر و ماست کم‌چرب) بر عوامل خطرزای قلبی-عروقی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. روش­ کار: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بود که 48 نفر به‌طور تصادفی در چهار گروه 12 نفری شامل: (1) گروه مکمل (شیر و ماست کم‌چرب)، (2) تمرین هوازی، (3) مکمل+تمرین هوازی و (4) کنترل تقسیم شدند. گروه‌های تمرین، هفته‌ای سه جلسه60 دقیقه‌ای با شدت متوسط و گروه های مکمل، با مصرف 200 گرم ماست و 250 میلی لیتر شیر کم چرب هر روز، به مدت 12 هفته انجام گرفت. 48 ساعت پیش و بعد از آخرین جلسه اعمال مداخله، شاخص توده­بدنی، نسبت دور کمر به لگن، فشار خون سیستولی و دیاستولی، قند پایه (گلوکز ناشتا، گلوکز 2ساعت بعد از غذا، HbA1c)،­ تری‌گلیسیرید و کلسترول­تام، لیپوپروتئین کم­چگال، لیپوپروتئین پرچگال اندازه‌گیری شد. داده های به دست آمده در نرم افزار SPSS20 در سطح معناداری کوچکتر از 5 صدم اندازه گیری شد. یافته‌ها: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که 12 هفته تمرین هوازی و مصرف مکمل لبنیات بر فشارخون سیستولی و دیاستولی تأثیر معناداری نداشت. اما شاخص توده بدنی (001/0=p) و نسبت دور کمر به لگن (001/0=p)، قند خون (001/0=p)، (001/0=p) HbA1cو لیپوپروتئین پرچگال (001/0=p)، لیپوپروتئین کم­چگال (012/0=p)، کلسترول تام (007/0=p) و تری‌گلیسرید (006/0=p) تأثیر معناداری داشت. نتیجه‌گیری: براساس یافته­های پژوهش حاضر می­توان ­برنامه تمرین هوازی منظم با شدت معین با رعایت احتیاط، به همراه مصرف مواد لبنی کم چرب را جهت کنترل و کاهش عوامل خطرزای قلبی-عروقی در بیماران دیابت نوع 2، که دارای جمعیتی رو به افزایش هستند، به مراکز سلامت جامعه توصیه کرد. SP - 31 EP - 41 AU - salehzade, karim AU - Najafi, Nader AD - PhD, Assistant Professor of Sport Physiology, Department of Sport Sciences, Shahid Madani University, Tabriz, Iran KW - Aerobic training KW - Dairy KW - Cardiovascular risk factors KW - Type 2 Diabetes UR - http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5247-fa.html ER -