TY - JOUR T1 - Effect of spinach (Spinacia oleracea L.) extract on chronic restraint stress-induced memory deficit and anxiety in male rats TT - اثر عصاره اسفناج (Spinacia oleracea L.) بر اختلال حافظه و اضطراب القا شده توسط استرس مزمن بی‌حرکتی در رت‌های نر JF - RJMS JO - RJMS VL - 25 IS - 4 UR - http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4943-fa.html Y1 - 2018 SP - 48 EP - 55 KW - Spinach (Spinacia oleracea L.) KW - Spatial memory KW - Anxiety KW - restraint stress KW - rat. N2 - زمینه و هدف: اسفناج (Spinacia oleracea. L) اثرات آنتی­اکسیدانی، ضدالتهابی، ضدآپوپتوتیک و محافظت­کننده عصبی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی اسفناج بر اختلال یادگیری و حافظه فضایی و اضطراب القاشده توسط استرس مزمن بی­حرکتی در موش­های صحرایی نر بالغ است. روش­ کار: 60 سر رت نر نژاد ویستار به 6 گروه شامل کنترل، اسفناج200 و اسفناج400 (که روزانه با عصاره هیدروالکلی اسفناج در دوزهای mg/kg 200 و 400 گاواژ شدند)، استرس (تحت 6ساعت استرس بی­حرکتی در روز به مدت 21 روز متوالی)، استرس-اسفناج200 و استرس-اسفناج400 (که علاوه بر استرس بی­حرکتی، عصاره اسفناج دریافت نمودند) تقسیم شدند. یادگیری و حافظه فضایی و اضطراب حیوانات به ترتیب توسط ماز آبی موریس و ماز بعلاوه مرتفع مورد بررسی قرار گرفت. یافته­ ها: استرس مزمن بی­حرکتی موجب اختلال در یادگیری و حافظه فضایی و بروز اضطراب شد. مدت زمان و مسافت سپری­شده برای رسیدن به سکوی پنهان در گروه­های استرس-اسفناج در مقایسه با گروه استرس کاهش معنی­داری داشت (به ترتیب 01/0 P< و 05/0P<). همچنین مصرف عصاره اسفناج، موجب افزایش معنی­دار مدت زمان و مسافت شناشده در ربع دایره هدف در مقایسه با گروه استرس شد (به ترتیب 01/0 P< و 05/0P<). مصرف هر دو دوز عصاره اسفناج به افزایش معنی­دار درصد ورود به بازوی باز و درصد زمان ماندن در بازوی باز در حیوانات گروه­های استرس-اسفناج در مقایسه با گروه استرس منجر گردید (به ترتیب 01/ 0P< و 05/0P<). نتیجه ­گیری: عصاره اسفناج احتمالاً به علت محتوای غنی انتی­اکسیدانی، موجب بهبود یادگیری و حافظه فضایی و کاهش اضطراب در موش­های مواجه­شده با استرس بی­حرکتی می­شود. M3 ER -