RT - Journal Article T1 - Comparison of the effect of a therapeutic exercise program and oral administration of saffron on the levels of IL-6, TNF-a and glycemic control in type 2 diabetic women JF - RJMS YR - 2018 JO - RJMS VO - 25 IS - 1 UR - http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4930-fa.html SP - 20 EP - 33 K1 - Type 2 diabetes K1 - Aerobic exercise K1 - Saffron K1 - IL-6 K1 - TNF-a. AB - زمینه و هدف: هدف تحقیق حاضر مقایسه‌ تأثیر یک برنامه تمرین درمانی و مصرف خوراکی زعفران بر مقادیر IL-6، TNF-a و کنترل گلایسمیک در زنان چاق دیابتی نوع 2 بود. روش کار: روش تحقیق حاضر از نوع شبه تجربی، با طرح اندازه­گیری مکرر بود. 48 زن چاق دیابتی نوع 2 به‌صورت تصادفی به چهار گروه مساوی (زعفران+تمرین، تمرین+دارونما، زعفران، دارونما) تقسیم شدند. گروه زعفران+تمرین و تمرین+دارونما به مدت 8 هفته (سه جلسه در هفته، تمرین هوازی با شدت 60 تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه) انجام دادند. دوز روزانه 400 میلی­گرم پودر سرگل زعفران (یک‌بار در روز) به مدت دو ماه استفاده شد. دارونما، محتوی 400 میلی‎گرم آرد گندم بود. در ادامه متغیرهای IL-6 و TNF-a، گلوکز خون و HbA1c موردبررسی قرار گرفتند. از آزمون شاپیرو-ویلک، تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی و تحلیل واریانس یک‌راهه با تست تعقیبی LSD استفاده شد. یافته­ ها: در مرحله پس‌آزمون نسبت به پیش‌آزمون در گروه­های مداخله متغیر IL-6 و TNF-a، گلوکز خون و HbA1c کاهش معنی­دار و نیز در مرحله پس‌آزمون بین گروه، زعفران+تمرین با تمرین+دارونما، زعفران+تمرین با زعفران، زعفران+تمرین با دارونما، زعفران با گروه دارونما اختلاف معنی‎دار بود (05/0p<). همچنین در متغیر وزن و BMI، بین گروه زعفران+تمرین با دارونما، تمرین+دارونما با دارونما و زعفران با گروه دارونما اختلاف معنی‎دار بود (05/0p<). نتیجه­ گیری: می‌توان احتمال داد انجام فعالیت هوازی و مصرف زعفران یک اثر محافظتی در مقابل ازدیاد شاخص­های (گلوکز خون و HbA1c) اعمال می­کند. احتمال دارد کاهش گلوکز خون، IL-6 و TNF-a در گروه­های دریافت‌کننده زعفران به علت وجود متابولیت‎های زعفران مصرفی خصوصاً فلاوونوئیدهای (کروستین و کروسین) و افزایش سیستم دفاعی آنتی‌اکسیدانی از طریق زعفران دانست. LA eng UL http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4930-fa.html M3 ER -