%0 Journal Article %A Taherkhani, Behnam %A Mirazi, Naser %T Study of Vitis vinifera L. seed's hydroethanolic extract on blood parameters in male rats induced with cyclophosphamide %J Razi Journal of Medical Sciences %V 26 %N 7 %U http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5328-fa.html %R %D 2019 %K Vitis vinifera seed's extract, Cyclophosphamide, Blood parameters, %X زمینه و هدف: از عوارض مصرف داروی سیکلوفسفامید آسیب‌رسانی به مغز استخوان و تغییر پارامترهای خونی است. عصاره هسته انگور دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و ضدمیکروبی می‌باشد. در این مطالعه اثرات عصاره هسته انگور بر پارامترهای خون در رت‌های نر تیمار شده با سیکلوفسفامید بررسی شد. روش کار: در این پژوهش تجربی تعداد 42 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار در محدوده وزنی gr20 ± 220 استفاده گردید. موش‌ها به‌طور تصادفی به 6 گروه 7 سری تقسیم شدند. گروه کنترل (روزانه ml5/0‌‌‌‌ نرمال سالین، درون صفاقی)، گروه شاهد (روزانه mg/kg15 داروی سیکلوفسفامید، درون صفاقی)، گروه کنترل مثبت (روزانه mg/kg200 عصاره هیدرواتانولی هسته انگور سیاه)، گرو‌ه‌های تیمار 1 و 2 و 3 (به ترتیب mg/kg100،mg/kg 200، mg/kg400 عصاره هیدرواتانولی هسته انگور + mg/kg15 داروی سیکلوفسفامید، درون صفاقی به مدت 10 روز). در پایان آزمایشات، نمونه‌های خون به‌طور مستقیم از قلب موش‌ها تهیه گردید و پارامترهای خونی نظیر گلبول قرمز‌‌، ‌گلبول‌سفید‌، هماتوکریت، هموگلوبین و پلاکت آنالیز و بررسی شد. یافته‌ها: تعداد گلبول‌های خونی و پلاکت‌ها در گروه شاهد کاهش معنی‌داری را نسبت به گروه کنترل نشان داد (001/0>p). گروه کنترل مثبت افزایش معنی‌داری در پارامترهای خونی از قبیل تعداد RBC، PL و مقدار Hb نسبت به گروه دریافت‌کننده سیکلوفسفامید نشان می‌دهد (001/0>p). همچنین تیمار با عصاره هسته‌ی انگور دارای اثرات افزایشی معنی‌داری در تعداد گلبول‌های خونی و پلاکت‌ها نسبت به گروه شاهد دارد (01/0>p). نتیجه ‏گیری: مصرف عصاره هسته‌ انگور به صورت وابسته به دوز دارای اثر محافظت‌کنندگی بر پارامترهای خونی در موش‌های القاء شده با داروی سیکلوفسفامید می‌باشد. %> http://rjms.iums.ac.ir/article-1-5328-fa.pdf %P 24-32 %& 24 %! ٍEffect of Vitis vinifera seed's extract on blood in rat induced with cyclophosphamide. %9 Research %L A-10-3553-3 %+ Professor, Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Bu-Ali Sina UniversityBu-Ali Sina University, Hamedan, Iran %G eng %@ 2228-7043 %[ 2019